ŠOK U UKRAJINI: Zelenski bi mogao da bude optužen, sve će biti poznato posle 20. maja

Novosti online

19. 05. 2024. u 08:47

PREDSEDNIK Ukrajine Vladimir Zelenski bi mogao biti optužen za podrivanje demokratije u Ukrajini nakon što mu mandat istekne 20. maja.

ШОК У УКРАЈИНИ: Зеленски би могао да буде оптужен, све ће бити познато после 20. маја

Foto: Profimedia

Ako Zelenski ostaje na funkciji, on će biti podložan optužbama da je iskoristio rat da podriva demokratiju tako što je preuzeo kontrolu nad medijima, sklanjajući svoje kritičare i rivale i uzdižući svog "prijatelja", šefa kabineta, Andreja Jermaka, iznad karijernih državnih službenika i diplomata, piše Vašington Post.

Jermak i Zelenski se toliko retko pojavljuju jedan bez drugog da je Oleg Ribačuk, koji je bio šef kabineta bivšeg predsednika Viktora Juščenka, rekao da se neko pita ko je glavni i da li su oni uopšte više odvojeni ljudi.

- Jermak je, za razliku od mnogih njegovih prethodnika, tamo stigao bez ikakvog iskustva u vladi - rekao je Ribačuk.

- On je od samog početka ponavljao ovu mantru: "Moj jedini san, moja jedina ambicija je da budem senka predsednika, da budem svuda gde bi predsednik želeo da budem".

Foto: Profimedia

Jermakova bliskost sa predsednikom — i očigledan uticaj na njega — izazvali su čitav niz optužbi: da je nedemokratski konsolidovao vlast u kabinetu predsednika, nadgledao nepotrebnu čistku najviših zvaničnika, uključujući vrhovnog komandanta generala Valerija Zalužnog i tražio ličnu kontrolu nad skoro svakom velikom ratnom odlukom.

Sada će se, međutim, legitimitet predsednika i njegovog najvišeg savetnika suočiti sa još većim izazovima pošto petogodišnji mandat Zelenskog zvanično ističe 20. maja.

Ako Zelenski ostane na funkciji, biće podložan optužbama da je iskoristio rat da nagriza demokratiju.

Foto: Profimedia

Osim toga, jedan od ukrajinskih političara, koji je želeo da ostane anoniman, priznao je novinarima da nivo poverenja u Zelenskog opada, uključujući i postupke šefa njegovog kabineta Andrija Jermaka.

Predsednički izbori u Ukrajini trebalo je da se održe 31. marta 2024. godine, a inauguracija novoizabranog šefa države u maju. Međutim, izbori su otkazani zbog vanrednog stanja i opšte mobilizacije. Zelenski je naveo da izbori sada „nisu pravo vreme“, istakavši da ovo pitanje treba staviti na kraj. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA IZNENAĐENA: Dejan Stanković preuzeo Spartak, ali ono što su tada uradili pojedini zaposleni u klubu - sve je zapanjilo