POSLE KIŠE I GRMLJAVINE SLEDI IZNENAĐENJE: Detaljna vremenska prognoza za sledeću nedelju

Novosti online

25. 03. 2023. u 22:14

PRE samo pet dana zakoračili smo u proleće, a temperatura je juče već dostigla letnjih 27 stepeni. Današnji dan doneo je više oblačnosti i niže temperature, a potom i naoblačenje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom.

ПОСЛЕ КИШЕ И ГРМЉАВИНЕ СЛЕДИ ИЗНЕНАЂЕЊЕ: Детаљна временска прогноза за следећу недељу

Foto: K. Mihajlović/Depositphotos

U nastavku noći u Srbiji se sa severa očekuje razvedravanje. U nedelju će u većem delu Srbije vreme biti sunčano i toplo, samo još ujutru na jugu i jugoistoku oblačnije sa slabom kišom.

Jutarnja temperatura biće od 2 na severu Vojvodine do 10 stepeni na istoku Srbije, u Beogradu do 6, a maksimalna dnevna biće od 18 do 22, u Beogradu oko 20 stepeni.

Južni i jugoistočni vetar biće u pojačanju, vazdušni pritisak u osetnijem padu, a tokom noći očekuje se i naoblačenje i to će biti uvod u veoma snažno pogoršanje vremena u ponedeljak. U ponedeljak će se preko našeg područja premeštati veoma snažan ciklon, a u sklopu njega i hladni front.

U već u noći u nedelju na ponedeljak u severozapadnim, a u ponedeljak i u ostalim predelima Srbije očekuje se jače naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Maksimalna temperatura očekuje se u mnogim predelima ujutro i pre podne i kretaće se od 10 stepeni na severozapadu do 16 na jugu i jugoistoku. Potom će uslediti prodor hladnog fronta, uz osetniji pad temperature vazduha, a počeće da duva veoma jak severozapadni vetar, povremeno i sa olujnim udarima.

Na planinama će kiša preći u sneg, a tokom večeri i noći kiša će ponegde i u nižim predelima južne, centralne i zapadne Srbije preći u susnežicu i vlažan sneg, dok će istovremeno na severu Srbije doći do razvedranja i to prvo u Vojvodini, potom i u Beogradu.

U utorak će se centar veoma snažnog ciklona odmaknuti istočnije, a u njegovom zadnjem delu očekuje se prodor još hladnije vazdušne mase sa severa, uz snažno severno i severozapadno strujanje.

U utorak će u Srbiji biti promenljivo oblačno i veoma hladno za ovo doba godine, sredinom dana i posle podne u većini predela uz pljuskove kiše, susnežice i snega, ponegde i krupe, samo će na severu Vojvodine i u Negotinskoj Krajini biti suvo.

Duvaće veoma jak severozapadni vetar, ponegde povremeno i sa olujnim udarima. Maksimalna temperatura biće od 5 do 10 stepeni, u Beogradu do sedam stepeni, a na planinama ispod nule.

U sredu ujutro u većini predela očekuje se vedro, uz pojavu slabog mraza, pa se očekuje velika opasnost po poljoprivredne i ratarske kulture, naročito po već procvetalo voće, zbog čega treba primeniti adekvatnu zaštitu.

Tokom dana očekuje se povećanje oblačnosti, ali i osetnije otopljenje, uz skretanje vetra na jugozapadni.

Prema trenurnim prognozama, u drugoj polovini sledeće sedmice očekuje se relativno toplo, ali uz česta naoblačenja sa kišom, pljuskovima i grmljavinom i tako bi se završio kraj marta, dok mogućnost novog zahlađenja postoji početkom aprila, koji bi svakako bio dosta hladniji i promenljiv.

S obzirom na to da je prosečna maksimalna temperatura za kraj marta u Srbiji od 12 do 16 stepeni, vidimo da je ona juče bila i za 10 stepeni viša od proseka, da će u nedelju biti za oko pet stepeni viša od proseka, a da će se u ponedeljak biti u značnijem padu i da će zbog zahlađenja u utorak biti i za sedam stepeni hladnije od proseka.

Dakle, ovogodišnji početak proleća započet je veoma promenljivim vremenom, a i sam kraj marta i početak aprila proteći će u znaku veoma promenljivog vremena, uz česte ogromne temperaturne oscilacije.

(Telegraf)

BONUS VIDEO:

MLADIĆ U KLUBU PLATIO RAČUN VIŠE OD 120.000 DIN: Snimak koji je kod mnogih izazvao gnev

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ZABRANA BRAKA PRE PUNOLETSTVA: Menja se Porodični zakon, sud više ne može da odobri venčanje maloletnicima