GOSTUJE KRZNENA VENERA: Na repertoaru Scene Raša Plaović predstava novosadskog Pozorišta mladih

GOSTUJE "KRZNENA VENERA": Na repertoaru Scene "Raša Plaović" predstava novosadskog Pozorišta mladih

FILM Romana Polanskog "Krznena Venera" bio je inspiracija reditelju Momčilu Miljkoviću da u novosadskom Pozorištu mladih postavi tekst u sopstvenooj adaptaciji,u čemu mu je pomogao glumački dvojac u kojem su Tijana Maksimović i Danilo Milovanović. Predstava je premijerno izvedena krajem oktobra, a beogradska publika će je videti 11.decembra na Sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorišta.

07. 12. 2022. u 14:51

PLEMENITI STIHOVI DESNICE: Vladan Bajčeta o nepravedno skrajnutom pesničkom delu velikog pisca

PLEMENITI STIHOVI DESNICE: Vladan Bajčeta o nepravedno skrajnutom pesničkom delu velikog pisca

POSLE izuzetno uspešnog proznog starta, veliki pisac Vladan Desnica (1905-1967) oglasio se 1956. prvom, i ispostavilo se jedinom pesničkom knjigom "Slijepac na žalu", koja je, međutim, dočekana veoma oštrim primedbama kritičara. Ocenjena je kao "tvrda, suvoparna i nezanimljiva", "prazna i neuverljiva", kao "intelektualna konstrukcija", "Zbirka koja trpi od deklarativnosti". Sa namerom da ukaže na zanemarene vrednosti ove zbirke i na neki način ispravi nepravdu prema autoru, Vladan Bajčeta (1985) je napisao studiju Non omnis moriar, koju je objavio Institut za književnost i umetnost.

07. 12. 2022. u 11:11

SOKOLOVA PESMA NA LEPOM PLAVOM DUNAVU:  Kolo ispraćeno ovacijama posle izvođenja muzičko-dramskog prvenca

"SOKOLOVA PESMA" NA LEPOM PLAVOM DUNAVU: "Kolo" ispraćeno ovacijama posle izvođenja muzičko-dramskog prvenca

U BEČKOM Akcent teatru još dugo će odjekivati "Sokolova pesma": predstava Ansambla "Kolo" osvojila je publiku, izazvala ovacije i potvrdila već stečenu reputaciju da je reč o sasvim jedinstvenom umetničkom doživljaju. Uostalom, o tome najbolje govori činjenica da su, samo zbog ovog izvođenja, direktori mađarskog i slovačkog nacionalnog ansambla iz Budimpešte i Bratislave došli u Beč da vide - Beograđane.

07. 12. 2022. u 11:04

RAZNOVRSNE POETIKE I GENERACIJE: Dvobroj Književnog magazina

RAZNOVRSNE POETIKE I GENERACIJE: Dvobroj "Književnog magazina"

NEDAVNO je objavljen dvobroj 227-228 "Književnog magazina" koji sadrži niz zanimljivih priloga koji daju sliku ovogodišnjih značajnih književnih zbivanja, kao i pesničke i prozne tekstove iz srpske i svetske književnosti, književnu kritiku, eseje iz likovne umetnosti i aforizme. Krajem godine, po rečima glavne urednice Slađane Ilić, biće objavljen i dvobroj 229-230.

07. 12. 2022. u 10:56

NA 59. OKTOBARSKOM SALONU: Počast Žilniku, nagrada Crvenoj

NA 59. OKTOBARSKOM SALONU: Počast Žilniku, nagrada "Crvenoj"

POSLE 46 dana ovogodišnjeg 59. Oktobarskog salona, koji je imao pet izložbenih otvaranja, uz gotovo svakodnevne prateće programe, žiri (Lorenco Balbi, Jan Ševalije, Alenka Gregorič, Biljana Tomić i Siniša Ilić) doneo je odluku da počasna nagrada Beogradskog bijenala pripadne Želimiru Žilniku.

06. 12. 2022. u 18:14