"CRKVA SE NALAZI U POSEBNO TEŠKOJ SITUACIJI": Sabor SPC osudio napade na srpski narod, svetinje i imovinu na KiM

Tanjug

19. 05. 2023. u 11:29

NA OVOGODIŠNjEM redovnom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve posvećena je posebna pažnja narodu i crkvi na Kosovu i Metohiji.

ЦРКВА СЕ НАЛАЗИ У ПОСЕБНО ТЕШКОЈ СИТУАЦИЈИ: Сабор СПЦ осудио нападе на српски народ, светиње и имовину на КиМ

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

U protekloj godini zabeleženo je više desetina napada na naše ljude, svetinje, domove i imovinu Srba na Kosovu i Metohiji, što je dovelo do toga da u znak mirnog, ali odlučnog protesta Srbi iz srpskih opština na Severu Kosova i Metohije izađu iz kosovskih institucija, dok se ne uspostavi ZSO u skladu sa već postignutim i potpisanim dogovorima sa Prištinom, uz posredovanje Evropske unije, u Briselu 2013. i 2015. godine, navodi se u saopštenju Srpske pravoslavne crkve. 

Srpska pravoslavna crkva se oduvek zalagala za to da se svi problemi na KiM rešavaju mirno i dijalogom, kao i da uvek budu u funkciji mirnog suživota Srba, Albanaca i svih drugih naroda koji na tom prostoru žive. 

Crkva i ovom prilikom osuđuje sve napade na srpski narod, njegove svetinje i imovinu, naročito terorističke oružane napade na pojedine Srbe, uključujući i decu, kao i tajne spiskove na osnovu kojih se hapse i pritvaraju Srbi, čak i bivši pripadnici kosovske policije.

Isto tako, nezakonito se vrši eksproprijacija zemlje u posedu Srba, sa ciljem da se izvrši dodatni pritisak na njih i da oni budu prinuđeni da se iseljavaju.

Sabor traži da se počinioci tih nedela privedu pravdi, a svi ugroženi zaštite.

Na zasedanjima Sabora svih prethodnih godina jasno je i nedvosmisleno ukazivano na to da bi prihvatanje samoproglašene nezavisnosti KiM, posredno ili neposredno, de fakto ili de jure, bilo u direktnoj suprotnosti sa međunarodnim pravom, utemeljenim na Povelji Ujedinjenih nacija i drugim opštevažećim aktima i principima, dodaje se u saopštenju.

Tako nešto nema podršku ni Saveta bezbednosti UN, ni većine zemalja sveta, uključujući i pet zemalja Evropske unije i to bi neizbežno izazvalo pojačano iseljavanje srpskog naroda i onemogućilo ne samo miran suživot svih, bez obzira na etničko poreklo i veru, nego i sâm opstanak našeg naroda na njegovim vekovnim ognjištima.

Rešenja zato treba tražiti isključivo u poštovanju principa koji jednako vrede za sve u svetu.

Najbolji dokaz za to jesu najnoviji agresivni potezi prištinskih vlasti, usmereni protiv srpske zajednice i naše svete Crkve, koji su prouzrokovali najniži mogući nivo odnosa od 1999. godine, kao i to da se donose odluke koje duboko dele građane na Kosovu i Metohiji, izazivaju nebivalu međuetničku napetost i regionalnu nestabilnost koja, dugoročno, višestruko otežava život našeg naroda i naše Crkve, dodaje se u saopštenju.  

Kako se navodi, jasno se vidi da je cilj kosovskih institucija stvaranje etnički albanskog Kosova u kome slobodnog i normalnog života za Srbe teško može da bude.

Srpska pravoslavna crkva se nalazi u posebno teškoj situaciji. 

To se potvrđuje i u izjavama međunarodnih zvaničnika i uglednih tela koja se bave pitanjima zaštite verskih prava i sloboda. 

Pored niza napada na hramove i sprečavanja normalnog procesa obnove više desetina svetinja, oštećenih ili uništenih posebno u periodu 1999-2004. godine, život manastira i parohija je veoma otežan.

U saopštenju se navodi da su albanske vlasti tzv. Kosova na više načina pokrenule proces promene i reinterpretacije dosadašnjih zakona, u koje su bile ugrađene garancije za zaštitu imovine i ekonomskih prava i koji omogućavaju samoodrživost naših manastira.

Najviši albanski zvaničnici po pravilu ne prihvataju ni kosovskim zakonom potvrđeno stvarno i zvanično ime srpske crkve niti garanju, a ono je ugrađeno u zakone.

Upravo zato Sveti arhijerejski sabor posebno naglašava potrebu da se u traženju rešenja za probleme na Kosovu i Metohiji posveti najveća pažnja ovim pitanjima: očuvanju identiteta i crkvene organizacije Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji, sprečavanju istorijskog revizionizma, očuvanju imovine crkve i stvaranju uslova za povratak oduzete ili uzurpirane imovine, očuvanju ekonomskih olakšica koje omogućavaju normalno funkcionisanje manastira i Eparhije raško-prizrenske u celini.  

Trenutno, mnogi manastiri, crkve i porodice nisu ekonomski održivi i mogu da opstanu jedino uz pomoć srpske crkve, kao i putem donacija i uz razvoj poljoprivrednih i drugih delatnosti kojima se finansijski obezbeđuje život naših svetinja i Bogoslovije u Prizrenu, omogućava prijem poklonika i gostiju i pomaže rad crkvenih narodnih kuhinja.

SPC je vekovima bila glavni oslonac narodu na Kosovu i Metohiji i glavni činilac njegovog jedinstva, opstanka i očuvanja narodnog, duhovnog i kulturnog identiteta.

Kako se naglašava, bez posebne zaštite Crkve, opstanak naroda i povratak prognanih nikada ne bi bili mogući i zato je briga o pravima srpskog naroda na KiM neodvojiva od brige o zaštiti osnovnih prava i potreba SPC, koja već 24 godine živi u krajnje teškim uslovima, izložena napadima i raznim oblicima kršenja osnovnih verskih, imovinskih, građanskih i ljudskih prava.

Sabor apeluje kako na Albance, tako i na Srbe da teškoće koje imaju rešavaju u duhu tolerancije i međusobnog poštovanja, tim pre što je Božja volja bila da oba naroda dele isti životni prostor Kosova i Metohije, a posebno na Albance onih područja u kojima oni čine većinu, da učine sve kako bi se ostvarila maksimalna međusobna tolerancija i međusobno poštovanje u cilju što normalnijeg i boljeg života za svakog građanina Kosova i Metohije. 

Sve probleme u međusobnim odnosima mogu i treba da rešavaju dijalogom, navedeno je u saopštenju SPC.

BONUS VIDEO - Dorćolski kej ponovo prohodan celom svojom dužinom i za pešake i za bicikliste

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove