KO JE KIMBERLI VEST, NOVI GLAVNI TUŽILAC SUDA U HAGU: Pisala optužnicu Radovanu Karadžiću

S.S.R.

02. 06. 2023. u 14:32

KIMBERLI Vest, bivši savezni tužilac u SAD, ali i deo istražiteljskog tima protiv nekadašnjeg lidera Republike Srpske Radovana Karadžića, imenovana je na dužnost glavnog tužioca Specijalnog suda u Hagu za zločine na Kosovu i Metohiji.

КО ЈЕ КИМБЕРЛИ ВЕСТ, НОВИ ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ СУДА У ХАГУ: Писала оптужницу Радовану Караџићу

Specijalni sud

Ona dolazi iz advokatske firme Aškroft iz Bostona, država Masačusets, gde je bila partner od 2019. godine radeći uglavnom na odbranama u slučajevima privrednog i finansijskog kriminala.

Pre dolaska u tu firmu, Vest je radila kao tužilac više od dve decenije na lokalnom, državnom, federalnom i međunarodnom nivou.

Kimberli Vest je takođe bila šef Kancelarije za krivična dela u Javnom tužilaštvu države Masačusets od 2015. do 2019. godine. Na toj dužnosti je vodila tim od više od 120 istražitelja i tužilaca koji su radili na širokom spektru slučajeva finansijskih prevara, javne korupcije, trgovine narkoticima, ilegalnog kockanja i trgovine ljudima, kao i na žalbenim postupcima i na podršci oštećenim licima i svedocima.

Vest je došla u Javno tužilaštvo iz Saveznog javnog tužilaštva za distrikt Masačusetsa, gde je radila na mestu Pomoćnika javnog tužioca u Odeljenju za prevare u vezi sa zdravstvenom zaštitom u trajanju od dve godine, te u Odeljenju za nacionalnu bezbednost u trajanju od šest godina. Pridružila se Odeljenju za nacionalnu bezbednost nakon terorističkih napada na Svetski trgovinski centar i Pentagon 11. septembra 2001. godine.

U periodu od pet godina, od 2008. do 2013. godine, Vest je radila kao tužilac na Međunarodnom krivičnom tribunalu za bivšu Jugoslaviju u Hagu, gde je bila deo tima koji je krivično gonio Radovana Karadžića zbog njegove uloge u, kako su naveli uz suda, "srebreničkom genocidu". Takođe je bila deo tužilačkog tima u predmetu protiv Prlića i ostalih za krivična dela počinjena u Mostaru i za uništenje Starog mosta.

Vest ima zvanje magistra prava stečeno na Pravnom fakultetu Univerziteta Safolk u Masačusetsu, te je član advokatske komore Masačusetsa. Takođe ima prvostepenu univerzitetsku diplomu Bostonskog koledža u Masačusetsu.

Vest je treći Specijalizovani tužilac nakon Džeka Smita, koji je bio na toj dužnosti od 2018. do 2022. godine, i Dejvida Švendimena, koji je bio na dužnosti od 2016. do 2018. godine. Aleks Vajting, koji je vršilac dužnosti Specijalizovanog tužioca od novembra 2022. godine, ostaje u toj ulozi dok Vest ne preuzme dužnost.

Specijalni sud za zločine na KiM tereti Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija, bivše pripadnike tzv. OVK, za ratne i zločine protiv čovečnosti, najmanjen 102 ubistva, nelegalna pritvaranja i mučenja...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)