SRBIJA NA UDARU JAKOG UV ZRAČENJA: Upozorenje na visok indeks širom zemlje, u ovim gradovima biće najkritičnije (FOTO)

Novosti online

03. 06. 2023. u 09:04

KAKO RHMZ upozorava danas se lokalno očekuju intenzivni pljuskovi sa grmljavinom (od 20 do 40 mm kiše za kratko vreme, a u zoni najintenzivnijih pljuskova i više) i lokalnom pojavom grada očekuju uglavnom južno od Save i Dunava, a sutra samo u brdsko-planinskom području istočne, južne i jugozapadne Srbije. Ali za vikend nas očekuje visok UV indeks.

СРБИЈА НА УДАРУ ЈАКОГ УВ ЗРАЧЕЊА: Упозорење на висок индекс широм земље, у овим градовима биће најкритичније (ФОТО)

Foto: Republički hidrometeorološki zavod

Hidrološko upozorenje

Prema navodima RHMZ, na Savi kod Šapca i na Dunavu u Smederevu vodostaji će se narednih dana kretati iznad granica redovne odbrane od poplava.

-Na Kolubari, Ubu, Tamnavi, Jadru, Likodri, Ljuboviđi, Skrapežu, Đetinji, Moravici, Bjelici i na gornjem toku Zapadne Morave tokom 3. juna vodostaji će biti u većem porastu sa prevazilaženjem upozoravajućih nivoa. Na manjim bujičnim vodotocima ovih slivova moguća su izlivanja. Na Mlavi i Peku narednih 48 časova vodostaji će biti u umerenom porastu sa mogućnošću približavanja upozoravajućim nivoima - najavljuje RHMZ.

Vreme u Beogradu

U Beogradu će biti promenljivo i nestabilno uz smenu sunčanih i oblačnih intervala. U pojedinim delovima grada pljusak i grmljavina. Vetar slab, severni i severozapadni. Najniža temperatura oko 16 stepeni, a najviša oko 24 stepena.

Foto: Republički hidrometeorološki zavod

 

Visok indeks UV zračenja

U Srbiji će za vikend biti visok i vrlo visok stepen UV zračenja, navodi se na sajtu RHMZ.

UV indeks će danas biti najviši na Paliću, Somboru, Kikindi, gde će biti 8, a malo slabiji (7) u Novom Sadu i Zrenjaninu, dok će u Vranju, Sremskoj Mitrovici i Vršcu biti 6. U ostatku Srbije on će biti umeren, od 3 do 5

U nedelju, osim u Negotinu, Dimitrovgradu, Leskovcu, u svim ostalim delovima Srbije UV indeks je označen crvenom bojom. Tako će biti vrlo visok u Kikindi (8), Vršcu, Loznici, Somboru, na Paliću, u Beogradu, Požegi.

Visok UV indeks biće u Novom Sadu, Zrenjaninu, Valjevu, Sjenici, Kraljevu, Kruševcu, Ćupriji, Nišu, Vranju, Prištini, na Kopaoniku, na Zlatiboru...

Mere zaštite

Potrebno je izbegavati izlaganje direktnom suncu u periodu od 10 do 16 časova.

Treba koristiti preparate sa zaštitnim faktorom u svim vremenskim uslovima, u svakoj sezoni. Preporučljivo je koristiti faktor zaštite od sunca SPF-30 i više, koji štiti od UVA i UVB zračenja. Faktor se nanosi najmanje 15 minuta pre izlaska napolje, a treba ga ponovo nanositi na svaka dva sata, češće pri obilnijem znojenju, i nakon svakog boravka u vodi treba nositi kape i šešire sa širokim obodima i odeću svetlih boja, od prirodnih materijala, po mogućstvu sa dugim rukavima, ili specijalnu odeću sa zaštitnim faktorom (odeća sa "UPF - ultraviolet protection factor" oznakom.

Nosite naočare za sunce sa 100 odsto UVA/UVB zaštitom. Izaberite kozmetiku i kontaktna sočiva koja nude UV zaštitu, ali imajte u vidu da je i dalje neophodno koristiti sredstvo za sunčanje i nositi sunčane naočare.

Redovno treba proveravati kožu, kako biste na vreme primetili bilo kakve sumnjive promene i blagovremeno se javili lekaru, piše Telegraf.

Prognoza za sedam dana

Prema prognozi za narednih sedam dana, u Srbiji će se zadržati promenljivo i nestabilno vreme sa čestom pojavom kiše, pljuskova i grmljavina.

Od nedelje do srede, u košavskom području duvaće umeren, a na jugu Banata povremeno jak jugoistočni vetar. Najviša dnevna temperatura u većini mesta od 23 do 27 stepeni, samo će u nedelju 4. juna u Negotinskoj Krajini biti malo svežije.

BONUS VIDEO: SPEKTAKULARNI SNIMCI KITOVA - Divovi kod obala Argentine pripremaju se za donošenje mladih na svet

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove