SMENJUJU DIREKTORKU OŠ "VLADISLAV RIBNIKAR"? Detalji izveštaja vanredne prosvetne inspekcije

V.C.S.

29. 06. 2023. u 09:24

U BEOGRADSKOJ Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", u kojoj je trinaestogodišnji Kosta K. trećeg maja ubio osmoro školskih drugova i radnika obezbeđenja, dok je jedna devojčica naknadno preminula, učinjen je niz grešaka, čiji će epilog izvesno biti smena direktorke Snežane Knežević, dok su pedagog i psiholog škole već suspendovani.

СМЕЊУЈУ ДИРЕКТОРКУ ОШ ВЛАДИСЛАВ РИБНИКАР? Детаљи извештаја ванредне просветне инспекције

Foto: D. Milovanović

Detalji izveštaja Republičke prosvetne inspekcije nakon vanrednog nadzora, koji su objavljeni, pokazuju da škola nije reagovala na žalbe dece zbog pritiska roditelja u vezi sa ocenama, ali nije sprovela ni postupak verifikacije, na koji je, po zakonu, bila obavezna.

Inspekcija navodi da je 21. oktobra 2022. održana radionica "Reakcija roditelja na moje ocene". Deca su izjavila, vidi se iz zapisnika sa časova odeljenske zajednice, da su pod prevelikim stresom zbog ocena isključivo zbog reakcije roditelja i takmičarskog duha koji vlada u školi i odeljenju. Prosvetni inspektori zameraju odeljenskom starešini jer sa roditeljima nije o tome razgovarao, a izostala je reakcija i pedagoga i uprave.

U izveštaju se ističe i da škola nema rešenje o verifikaciji. To, praktično, znači da ne posluje legalno, jer nije utvrđena ispunjenost propisanih uslova u pogledu prostora, opreme, nastavnih sredstava, stručnog kadra... Zamerka direktorki je i da je mesto pomoćnika direktora popunjeno suprotno Zakonu.

FOTO: OŠ "Ribnikar"

Direktorka Snežana Knežević

Inspekcija je uvidom u elektronski dnevnik odeljenja VII/2 utvrdila i da je dečaku ubici u prvom polugodištu lekar opravdao 20 radnih dana, dok je roditelj opravdao osam (što je nejasno budući da zakon predviđa da može da opravda samo tri). U drugom polugodištu učenik je bio odsutan 14 radnih dana, koji su opravdani potvrdom lekara, a šest izostanaka nije regulisano.

ĐORĐEVIĆ: NIŠTA NEOBIČNO

IGOR Đorđević, predsednik Saveta roditelja u OŠ "Vladislav Ribnikar", potvrdio je da je škola dobila ovaj izveštaj i kazao da ga i oni očekuju:

- Mislim da je objavljivanje izveštaja uvod u smenu direktorke. On pokazuje da nije bilo propusta uprave škole, psihologa i pedagoga kad je u pitanju dečak koji je ubio đake. Što se tiče proceduralnih propusta, Savet sa tim nema ništa. Dvadeset odsto škola u Srbiji nije završilo postupak verifikacije, a 80 odsto đaka u zemlji reklo bi da se plaši reakcije roditelja zbog ocena, tako da inspekcija nije otkrila ništa neuobičajeno.

"Ukupan broj opravdanih izostanaka je 204 i šest neregulisanih. Škola ne raspolaže relevantnom dokumentacijom o razlozima izostanka," navodi se u izveštaju i nalaže direktorki da sprovede vaspitno-disciplinski postupak protiv dečaka.

Ministru prosvete sugeriše se da razreši organ upravljanja i direktora i imenuje privremeni organ i postavi v. d. direktora. Kako "Novosti" saznaju, razgovori sa potencijalnim kandidatima već su obavljeni, pa se smena može očekivati ubrzo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

HAOS U RIMU! Novak Đoković gleda i ne veruje šta se dešava