OD SEPTEMBRA MASOVNA DODELA BORAČKIH SPOMENICA: Za pola godine broj boraca sa regulisanim statusom popeo se sa 25.000 na 34.645

V.C.S.

18. 07. 2023. u 19:31

OD septembra krenućemo po gradovima i opštinama u celoj Srbiji u masovnu dodelu boračkih spomenica onima koji su, u skladu sa zakonom, utvrdili svoj status borca, najavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračku i socijalnu zaštitu Nikola Selaković.

ОД СЕПТЕМБРА МАСОВНА ДОДЕЛА БОРАЧКИХ СПОМЕНИЦА: За пола године број бораца са регулисаним статусом попео се са 25.000 на 34.645

FOTO: Arhiva novosti

Ovo je rekao prilikom dodele 54 ugovora za realizaciju projekata iz oblasti boračko-invalidske zaštite udruženjima ratnih vojnih invalida, porodica palih boraca i boraca, kao i predstavnicima udruženja za čuvanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije, . Ukupna vrednosti ugovora iznosi 30 miliona dinara.

Kako je ministar naveo, Zavod za izradu novčanica mesečno radi oko 1.000 komada boračkih spomenica. Takođe, u poslednjih pola godine, zahvaljujući terenskoj kampanji, povećan je broj onih koji su utvrdili svoj status borca sa 25.000 na 34.645.

- Nastavićemo sa lokalnim samoupravama da radimo na omasovljenju boračke populacije u Srbiji. Pozivam sve one koji su od 1990. do 1999. godine učestvovali u borbenim dejstvima kao vojni obveznici JNA, kasnije Vojske Jugoslavije ili MUP-a, da taj svoj status utvrde - kazao je ministar i naveo da će se insistirati na poboljšanju sistema koji već postoji u Ministarstvu za finansiranje banjsko-klimatskog oporavka ratnih vojnih invalida, civilnih invalida rata i mirnodopskih invalida. Cilj je da što veći broj njih bude poslat na banjsko lečenje i oporavak.

FOTO: Arhiva novosti

Prve boračke spomenice dodeljene su Nadi, majci poginule braće Milić
 


- Do sada imamo sistem koji pokriva boravak u banji od 15 dana, ali možemo da pokrijemo tek 320-350 takvih boravaka. Ukoliko bismo se sa udruženjima dogovorili da taj period skratimo na sedam dana, mogli bismo da pošaljemo 700 lica - naveo je Selaković.
Inače, ovo je bio prvi projektni ciklus po Javnom pozivu za podnošenje predloga projekata iz oblasti boračko-invalidske zaštite u 2023. godini. Ministarstvu je stiglo 155 predloga projekata. Udruženja građana imala su pravo da apliciraju sa jednim predlogom projekta, u visini do milion dinara, koji će biti realizovan u maksimalnom trajanju do šest meseci.
Odlukom ministra odobreno je finansiranje 54 njih.
Ministarstvo će i u drugom projektnom ciklusu raspisati Javni poziv za podnošenje predloga projekata, za šta je opredeljeno 20. miliona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice