KOSOVO NAŠA I LAZAREVA KOLEVKA, TU I OSTAJEMO: "Novosti" sa porodicom čijoj je bebi predsednik Vučić dao ime

D. Z.

30. 07. 2023. u 09:00

DOBRO smo moja bebica i ja, osećam se odlično, presrećna sam što nam je predsednik države ukazao čast da nam bude kum i našem Lazaru da ime, a pogotovu što je u pitanju lepo, pravo srpsko ime. I sam car Lazar potiče sa ovih prostora i rođen je nedaleko odavde.

КОСОВО НАША И ЛАЗАРЕВА КОЛЕВКА, ТУ И ОСТАЈЕМО: Новости са породицом чијој је беби председник Вучић дао име

Foto: D.Z.

Ovako, za "Novosti", govori Tamara Janković (28), koju smo posetili u porodilištu Zdravstvenog centra u Pasjanu, srpskom selu nadomak Gnjilana. Majka malog Lazara, starog tek nekoliko dana, rodila je hiljaditu bebu u ovom porodilištu od njegovog otvaranja 2015. godine, a ime dečaku predložio je predsednik Aleksandar Vučić, na čiju inicijativu je ovo odeljenje i otvoreno pre osam godina. Priznaje da je zovu sa svih strana i da joj baš i ne godi tolika medijska pažnja u momentu kada se tek porodila, ali je za "Novosti" pristala da govori kako bi se javno zahvalila predsedniku. Tamara kaže da je porođaj prebrodila sa lakoćom, ali da sada ima tremu od upoznavanja predsednika, koji je poručio da će porodicu Janković primiti kada beba bude mogla da putuje.

Foto: D.Z.

Tamara i Lazar

- Imam verovatno malo više treme nego što bi trebalo, ali biću srećna da upoznam našeg predsednika - poručuje nam Tamara, koja je u sobi sa još jednom budućom mladom majkom iz okoline.

"Tajnu" kako je uopšte došlo do toga da bebi ime da lično šef naše države, otkriva nam naš domaćin, glavni tehničar ovog Zdravstvenog centra, Sreten Trajković, koji kaže da je i sam "umešao prste":

- Sećam se kada je otvarano porodilište, tada je u svojstvu premijera prisustvovao sadašnji predsednik naše države. To je bilo januara meseca i toliki je bio mraz da smo direktor i ja, dolazeći ujutru na posao, jedva nazirali put. Ali, bili smo srećni što će porodilište početi sa radom jer su se žene iz Kosovskog Pomoravlja do tada porađale u centralnoj Srbiji, uglavnom u Vranju. Tako je novorođenčadima pisalo drugo mesto rođenja, a ne ovde odakle su i gde im žive roditelji.

Foto: D.Z.

Sreten Trajković

Ima dovoljno lekova

Ima dovoljno lekova PORED ginekološko-akušerskog odeljenja, tu su i pedijatrija, interno odeljenje sa svim specijalističkim službama, laboratorijska dijagnostika...

- Zahvaljujući našoj državi Srbiji Zdravstveni centar je izuzetno dobro opremljen. Laboratorija radi sve analize, a Služba transfuzije u svakom trenutku obezbeđuje potrebne jedinice krvi. Imamo sve lekove i potrošni materijal - naglašava Sreten Trajković.

I dok kroz osmeh objašnjava da je upravo rukovodeći kadar došao na ideju da zamoli predsednika Vučića da kumuje hiljaditoj bebi, priznaje da je bilo bojazni kako će se njihov predlog prihvatiti, ali i protumačiti.

Foto: D.Z.

Zdravstveni centar u Pasjanu

- Poslao sam mejl na kabinet predsednika, a obavestili smo o tome i direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića. Iskren da budem, mislio sam da neće ni pogledati moj mejl, ali mi je ubrzo direktor Petković javio da je predsednik sa oduševljenjem prihvatio našu molbu i da je predložio da se mali dečak zove Lazar - pojašnjava Trajković detalje kumstva.

Dodaje da je identična reakcija bila i kod roditelja koji su sa oduševljenjem prihvatili predlog iz bolnice, a još radosniji kada su čuli da je predlog prihvaćen i koje je ime kum Vučić "dodelio" njihovom sinu. To potvrđuje i Tamarin suprug Nikola (33) kojeg ne zatičemo kod kuće u Bušincu, srpskom selu nadomak Kosovske Kamenice. U telefonskom razgovoru kaže nam da je svestan kako ovo kumstvo zbog predsednika zavređuje pažnju javnosti, ali da se njemu i supruzi, kao i njihovim roditeljima, još nisu slegli utisci.

Foto: D.Z.

Kuća Jankovića

- Roditelji su u polju pošto živimo od poljoprivrede, a ja sam sa drugarima jer se kod nas rođenje deteta slavi danima - rekao nam je Nikola.

Opremljeni kao u gradu

NAŠ zdravstveni centar funkcioniše u seoskoj sredini, a opremljen je kao u najvećim gradovima. Zato smo i srećni zbog sve većeg broja porođaja koji su pokazatelj da mladi žele da ostanu ovde i grade budućnost, kaže nam Zoran Perić, direktor ZC Gnjilane. Naglašava da bez pomoći države Srbije i predsednika Vučića to ne bi bilo moguće. Dodaje da ova ustanova ima i tridesetak ispostava tj. ambulanti u Kosovskom Pomoravlju.

Na neizostavno pitanje kako se oseća, kaže da ne postoji ništa lepše u životu nego dobiti dete, već ima ćerku a sada je dobio i sina, a pritom mu je kumovao lično predsednik države.

- Stvarno sam još uvek uzbuđen i drago mi je što je sve tako ispalo, a posebno što je predsednik mom sinu nadenuo pravo junačko ime - kaže nam Nikola.

Foto: D.Z.

Tamara i Nikola sa malom Unom

Da je porodilište u Pasjanu bilo neophodno, dodaje naš domaćin Stojan, koji napominje da ono pokriva oko 37.000 ljudi u opštinama Gnjilane, Kosovska Kamenica, Novo Brdo i Kosovska Vitina. Međutim, osim Srpkinja ovde se zbog opremljenosti i stručnog kadra često porađaju i Albanke, kao što je bio slučaj pre par dana kada se porodila žena iz Uroševca, udata u Bujanovcu.

- Ranije su nam se ovde porađale i naše žene iz Sirinićke župe tj. Štrpca, ali sada verovatno zbog puta odlaze uglavnom u Gračanicu - pojašnjava nam glavna sestra u porodilištu dok napominje da je upravo broj porođaja pokazatelj da su Srbi odlučni da ostanu na svojim ognjištima.

Foto: D.Z.

Porodilište

To je, kako nam je potvrdila, i želja majke hiljadite bebe, koja je završila srednju medicinsku i Visoku školu za vaspitače.

- Ne mogu da zamislim da živim negde osim ovde na Kosovu i Metohiji. Jer nigde nije lepše od mesta gde ste rođeni i gde vam je sve. Suprug i ja živimo u zajednici sa njegovim roditeljima koji nam dosta pomažu jer je svekar u penziji a već imamo i trogodišnju kćerkicu Unu, tako da se nadamo da ćemo i njoj i Lazaru ovde stvariti uslove za budućnost.

U Zdravstvenom centru potvrđuju da je ceo kraj sa radošću primio vest o Tamarinom porođaju ali i kumstvu.

- Svi mi znamo koliko se predsednik Vučić bori za nas na Kosovu i Metohiji, ali i mi ovde u tome trebamo da mu pomognemo, pre svega opstankom na ovim prostorima koji su odvajkada naši i nadamo se tako će i ostati.

Naše porodilište će svakako doprineti tome - poručuju iz Zdravstvenog centra Gnjilane u Pasjanu.„

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SRPSKA KOŠARKA TUGUJE: Preminuo jedan od dvojice trenera koji su sve osvojili sa reprezentacijom