STOJE ZAJEDNO, KAO NEKADA NA FUDBALSKOM TERENU: Simbolika spomenika na ulazu u Gradski park u Vršcu (FOTO)

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

25. 07. 2023. u 14:49

NA samom ulazu u Gradski park u Vršcu, sa obe strane glavne šetačke staze, nalaze se spomenici narodnom heroju Savi Munćanu i komandantu južnobanatskog partizanskog odreda Živi Jovanoviću.

СТОЈЕ ЗАЈЕДНО, КАО НЕКАДА НА ФУДБАЛСКОМ ТЕРЕНУ: Симболика споменика на улазу у Градски парк у Вршцу (ФОТО)

Foto: J.J.Baljak

Postavljeni su tu nakon Drugog svetskog rata, u znak zahvalnosti za sve što su učinili u borbi protiv fašizma i za slobodu Vršca i Jugoslavije.

Nije, međutim, slučajno što se baš njih dvojica nalaze baš na tom mestu, jer ta parkovska staza vodi pravo do Gradskog stadiona, na kom su i Sava i Živa pre rata igrali – fudbal.

Malo je poznata činjenica da su ovi mladi heroji bili veliki prijatelji i odlični fudbaleri. Bili su članovi Atletskog sportskog kluba „Dušan Silni“, tada najpopularnijeg vršačkog sportskog kolektiva.

Obojica su igrala na poziciji centarhalfa, zajedno braneći prostor oko svog gola, kao što su kasnije u ratu zajedno branili svoj rodni kraj od nacističke okupacije.

Kako su nekada na fudbalskom terenu stajali jedan pored drugog, tako danas simbolično stoje i njihovi spomenici.

Sa tog mesta u parku oni su decenijama pozdravljali verne fudbalske navijače, koji su baš pored njih morali da prođu na putu do Gradskog stadiona, jer je donedavno glavni ulaz na to sportsko igralište bio upravo iz parka.

Sava i Živa su, inače, tek dvojica od čitave fudbalske postave ASK „Dušan Silni“, koja je poginula u Drugom svetskom ratu. Ukupno je stradalo 11 igrača, zbog čega su njihovi saigrači po oslobođenju Vršca rešili da osnuju novi fudbalski klub.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)