U POJEDINIM DELOVIMA SRBIJE I DALJE VRUĆE: Meteorolog otkriva kada do njih stižu hladni front i oluje

Novosti online

26. 07. 2023. u 13:41

HLADNI front koji je u toku noći i jutra prodirao sa severozapada preko Srbije, doneo je danas većem delu zemlje naoblačenje i jače zahlađenje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom.

У ПОЈЕДИНИМ ДЕЛОВИМА СРБИЈЕ И ДАЉЕ ВРУЋЕ: Метеоролог открива када до њих стижу хладни фронт и олује

Foto: Tanjug/Šporčić/Aćimović

Došlo je do osetnijeg pada temperature vazduha, uz pojačan severozapadni vetar. U toku jutra veoma obilnih pljuskova sa grmljavinom i jakih grmljavinskih oluja i nepogoda bilo je na severu Šumadije, na južnom obodu Beograda, u Podunavlju i na širem području Smedereva i Kovina. Ipak, do jednog dela Srbije zahlađenje još uvek nije stiglo.

Dakle, preko Srbije i našeg područja uz hladni front prešao je i ciklon, koji je Srbiji doneo i znatni pad pritiska, ali njegovim udaljavanjem na istok očekuje se porast.

Za razliku od jučerašnjeg dana kada je Srbija bila u prednjem delu ciklona, uz južna strujanja i temperature i do 39°C, naša zemlja danas je u hladnom sektoru ciklona, uz snažna severna strujanja. Zbog veoma izraženog gradijenta vazdušnog pritiska, odnosno razlike, očekuje se veoma jak severozapadni vetar, povremeno sa udarima preko 50 km/h, ponegde i sa olujnim udarima.

Foto: D.B.

U većem delu Srbije ovog podneva je oblačno i osetno hladnije, ponegde sa kišom i pljuskovima. Temperature su se neretko i za 10 do 15 stepeni niže u odnosu na jučerašnji dan. Jači grmljavinski sistem donosi pljuskove sa grmljavinom zapadnom delu zemlje, naročito širem području Užica i Čačka, a ovaj sistem vezan je za hladni front, koji se oko podneva na svom putu ka jugoistoku talasa preko centralnih predela Srbije i deli Srbiju na dva dela.Trenutne temperature u ovim predelima kreću se od 20 do 28°C, u Beogradu je 23°C. Najhladniji je Zlatibor sa 17°C.

Meteorolog Đorđe Đurić kaže da je na jugu i jugoistoku Srbije i dalje vedro i vruće, uz jugozapadna strujanja, a kako hladni front još nije stigao do ovog dela Srbije, nad ovim predelima i dalje struji veoma topla vazdušna masa sa Mediterana.

Trenutne temperature u ovim predelima su iznad 30°C, u Leskovcu i Dimitrovgradu je čak 35°C. Sjenica meri 26°C, a Kopaonik 20°C.

Nakon podneva hladni front sa severozapada stići će i do ovih predela Srbije, pa se posle podne očekuje naoblačenje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom, uz jak severozapadni vetar i pad temperature vazduha i za 10-ak stepeni. 

Samo još u ovim predelima danas se očekuje opasnost od jačih grmljavinskih nepogoda u vidu grada, olujnog vetra, pa se na području zapadne i jugozapadne Srbije, delova centralne Srbije, Kosova i Metohije, šireg područja Leskovca, Vranja, Kuršumlije, Pirota i okolnih mesta za drugi deo dana prepreporučuje veliki oprez. Srećom, ne očekuju se nepogode onih jačina poput oluja koje su se prethodne sedmice dešavale širom Srbije.

Pred sam kraj dana i tokom večeri sa severa se očekuje prestanak padavina i razvedravanje.

U Srbiji u četvrtak pretežno sunčano i svežije, povremeno uz oblačnost, a na jugu još ponegde ujutro sa slabom kišom. Maksimalna temperatura biće od 23 do 27°C, u Beogradu do 25°C.

U petak i za vikend biće sunčano i toplije, u petak uz hladno jutro i minimalne temperature od 8 do 14°C. Maksimalna temperatura biće oko 30°C. U nedelju krajem dana i tokom noći prolazno naoblačenje i manje osveženje sa kišom i grmljavinom.

(Telegraf.rs)

BONUS VIDEO: GOJKOVIĆ POSETILA PETROVARADINSKU TVRĐAVU: Posledice nevremena da zajedno saniramo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BESPLATAN PADEL NA ČUBURCU! FONDACIJA MOZZART OTVARA JOŠ JEDAN TEREN U ČUVENOM PARKU