EVO KAKVO NAS VREME ČEKA DO KRAJA LETA, A ONDA U OKTOBRU ŠOK: RHMZ najavio koliko će biti padavina i kakve će biti temperature

Novosti Onlajn

07. 08. 2023. u 07:06

REPUBLIČKI hidrometeorološki zavod (RHMZ) u sezonskoj prognozi piše da će avgust ove godine biti topliji i prosečno vlažan sa toplotnim talasima, dok ćemo u prvoj polovini septembra imati nastavak kasnog leta.

ЕВО КАКВО НАС ВРЕМЕ ЧЕКА ДО КРАЈА ЛЕТА, А ОНДА У ОКТОБРУ ШОК: РХМЗ најавио колико ће бити падавина и какве ће бити температуре

Foto: D. Milovanović

- Srednja minimalna temperatura vazduha u avgustu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1,3 ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost avgustovske srednje minimalne temperature vazduha oko 19,0ºS - navodi se na sajtu RHMZ-a i dodaje:

- Srednja maksimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1,5ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom avgusta biće oko 30,7ºS.

RHMZ navodi i da će mesečna suma padavina tokom avgusta biti u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko četiri mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek.

- U Beogradu i široj okolini avgustovska suma padavina iznosiće oko 45 mm.

Septembar će u većem delu Srbije biti topliji i prosečno vlažan, a u zapadnoj jugozapadnoj i južnoj Srbiji topliji i suvlji septembar, dok će nastavak kasnog leta biti u prvoj polovini septembra.

- Srednja minimalna temperatura vazduha u septembru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0,8ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost septembarske srednje minimalne temperature vazduha oko 14,3ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u septembru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0,8ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom septembra biće oko 24,0ºS - piše RHMZ.

Dodaje i da će u većem delu Srbije mesečna suma padavina tokom septembra biti u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko pet mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek, a u zapadnoj, jugozapadnoj i južnoj Srbiji ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima do 10 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek, a u Beogradu i široj okolini septembarska suma padavina iznosiće oko 53 mm.

- Oktobar će biti topliji i prosečno vlažan. Miholjsko leto. Srednja minimalna temperatura vazduha u oktobru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1,0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost oktobarske srednje minimalne temperature vazduha oko 10,2ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u oktobru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0,9ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom oktobra biće oko 18,9ºS - stoji na sajtu RHMZ i dodaje: - Mesečna suma padavina tokom oktobra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 5 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini oktobarska suma padavina iznosiće oko 43 mm.

BONUS VIDEO: Zastrašujuće kretanje oblaka nad jugom Srbije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Na ovom ostrvu sve je po definiciji savršenog odmora!