SLOBODU TREBA DA KORISTIMO DA BISMO SE USAVRŠAVALI: Obeležena godišnjica smrti kralja Petra Prvog na Oplencu

Novosti online

16. 08. 2023. u 15:32

KRALj Petar nam je još tada rekao da kada imamo slobodu, nju treba da koristimo da bismo sebe usavršavali i ono što je kod nas loše poništavali, ako to ne radimo u slobodi, onda idemo ka gubitku slobode, rekao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković na obeležavanju 102. godišnjice od smrti kralja Petra Prvog Oslobodioca.

СЛОБОДУ ТРЕБА ДА КОРИСТИМО ДА БИСМО СЕ УСАВРШАВАЛИ: Обележена годишњица смрти краља Петра Првог на Опленцу

Ministarstvo za rad

Ministar je podsetio da je kralj Petar uzdigao Srbiju demokratski, privredno, ekonomski, naučno i kulturno na zavidan nivo u Evropi tog vremena, kao i da je kroz Balkanske ratove i Prvi svetski rat doveo do oslobođenja i ujedinjenja našega naroda.

- Iza njega ostao je ispunjen Kosovski zavet, ostala je ova predivna Mauzolej crkva na Oplencu, ali i mnogo toga drugog po Srbiji. Zato je i bitno što se ovoga puta, na današnji dan, ovde okupilo dosta naših ljudi, jer je i to potvrda da se kao država, kao vlast, trudimo da ne zaboravljamo one koji su ovoj zemlji doneli slobodu, koji su je ojačali i koji su je uzdigli - istakao je ministar tokom obraćanja u Crkvi Svetog Đorđa na Oplencu.

Ministarstvo za rad

 

Govoreći o kulturi sećanja, kazao je da su u poslednjih pet godina podignuta tri spomenika kralju Petru - u Subotici, Bačkoj Palanci i Novom Sadu.

- Čuvajući kulturu sećanja, mi, u stvari, stvaramo Srbiju za buduće generacije i za naše potomstvo, a ugledajući se na svetle primere iz naše prošlosti, idemo upravo tim putem, putem jačanja, građenja Srbije koja je politički, ekonomski, vojno, ali i naučno država, ne samo evropskog, već svetskog nivoa - zaključio je ministar.

Ministarstvo za rad

 

On je položio venac i odao počast kralju Petru Prvom, kao i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici opštine Topola, Zadužbine „Kralj Petar Prvi“ i udruženja građana opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Svetu arhijerejsku liturgiju i parastos služio je episkop šumadijski gospodin Jovan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima