RADNA GRUPA ZA MENTALNO ZDRAVLJE MLADIH: Formirani krizni timovi, psihosocijalna podrška biće nastavljena

Novosti online

25. 08. 2023. u 18:18

PREDSEDNICA Vlade Republike Srbije Ana Brnabić predsedavala je danas sednicom Radne grupe za mentalno zdravlje mladih, koja je održana u Vladi Srbije.

РАДНА ГРУПА ЗА МЕНТАЛНО ЗДРАВЉЕ МЛАДИХ: Формирани кризни тимови, психосоцијална подршка биће настављена

Foto: Tanjug/Rade Delić

Na sednici se najviše razgovaralo o smernicama za osnovne i srednje škole, koje su im dostavljene kako bi se bolje pripremili za početak školske godine. Svi članovi radne grupe biće na raspolaganju direktorima osnovnih i srednjih škola i svim školskim upravama u Srbji, kako bi pomogli u što boljoj implementaciji smernica na terenu.

Okosnica smernica za škole jeste rad sa učenicima na vrednostima kao što su tolerancija, empatija, unapređenje međusobnih odnosa zasvovanih na saradnji i rauzmevanju, uz poštovanje međusobnih razlika. Tako će učenici od petog do osmog razreda imati novu slobodnu nastavnu aktivnost – “vrednost i vrline kao životni kompas”.

Doktorka Milica Milovančević Pejčić upoznala je članove radne grupe da su, poučeni iskustvom koje su stekli nakon tragedija koje su se dogodili u maju, formirali krizne timove koji će od sada uvek biti u pripravnosti i spremni za ragovanje u kriznim situacijama. U slučaju da se dogode zločini ili tragedije sa 3 ili više žrtava na jednom mestu, odmah će se na licu mesta pojaviti tim sa jasnim zadacima i protokolom, kako bi pružio psihosocijalnu podršku svim ugroženim osobama.

Takođe, od početka školske godine, u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji biće prisutna po tri policajca – pre, za vreme nastave kao i posle završetka nastave, a pojačaće se patrole u okolini škola.

Brnabić je rekla da će se na današnjem sastanku predstaviti izveštaj o tome šta je do sada urađeno u okviru ove radne grupe, kao i da je neophodno češće sastajanja članova ovog tela u narednom periodu, s obzirom na to uskoro počinje nova školska godina.

Premijerka je istakla da je ovo prvi sastanak radne grupe u širem sastavu, sa novoimenovanom ministarkom prosvete doktorkom Slavicom Đukić Dejanović, te napomenula da je sigurna da će ona svojim znanjem i iskustvom doprineti još kvalitetnijem funkcionisanju radne grupe.

Doktorka Milica Milovančević Pejčić rekla je da je u Beogradu radna grupa pružala podršku ugroženima u pozorištu Dadov, kroz individualne i grupne razgovore, a van Beograda radilo se u Mladenovcu, Lazarevcu, Pančevu i Malom Orašju. Psihosocijalna podrška biće pružana i u u narednom periodu, u Dečijem kulturnom centru u Beogradu.

Brnabić se na kraju zahvalila svim članovima radne grupe na predanom radu u prethodnom periodu, kao i na spremnosti da i u budućnosti nastave sa pružanjem podrške svim ugroženim građanima i pomoći učenicima. Ponovila je stav da će i u narednom periodu, radna grupa slušati struku, te da je Vlada Srbije praktično podrška lekarima i psiholozima, kako bi pomogla da njihove smernice budu u što većoj meri i implementirane.

BONUS VIDEO - U STROJU NAJBOLjIH: "Novosti" na obuci novih pripadnika 72. brigade za specijalne operacije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (3)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima