NAKON OBILNIH POPLAVA, SMEŠI NAM SE PROMENA: Meteorolog otkriva šta nam donose poslednji dani septembra

Novosti online

26. 09. 2023. u 07:26

KRAJ septembra i početak oktobra proteći će u Beogradu u znaku sunčanog, stabilnog i letnjeg vremena. Maksimalna temperatura do kraja septembra od 25 do 27°C. Oko prvog oktobra sledi manji pad na 21 do 23°C, a potom ponovo porast, pa oko 5 do 7. oktobra temperatura može dostići i 30°C.

НАКОН ОБИЛНИХ ПОПЛАВА, СМЕШИ НАМ СЕ ПРОМЕНА: Метеоролог открива шта нам доносе последњи дани септембра

Foto: Tanjug

Prosečna maksimalna temperatura za sam kraj septembra i početak oktobra u Beogradu je 23-24°C, tako da je pred nama ponovo natprosečno topao period.

Inače, ovogodišnji septembar mogao bi biti u Beogradu jedan od najtoplijih ikada, jer su za sada srednje temperature karakteristične onim u julu. S obzirom na to da je prosek srednje dnevne temperature u septembru u Beogradu 19°C,  a srednje dnevne 25-26°C, postoji mogućnost da srednje vrednosti u Beogradu budu i za 5 stepeni više.

Kada je reč o padavinama, septembar je bio veoma sušan i gotovo bez padavina, a onda se sinoć za nekoliko sati u vreme grmljavinskih oluja obrušilo više kiše nego što u proseku padne tokom celog septembra.

Ogromni pljuskovi doneli su nam blago zahlađenje.

Beograd su u nedelju zahvatile veoma obilne padavine, a uskoro se očekuje potpuna stabilizacija vremena.

Prvi dan vikenda u Beogradu je bio vreo, uz čak 33°C. Pred kraj dana hladni front doneo je zahlađenje i osetniji pad temperature vazduha, pa je drugog dana vikenda vreme bilo oblačno i jesenje, uz 21°C.

Negde posle 18-19 časova Beograd je zahvatio talas obilnih kiša i jakih pljuskova sa grmljavinom, da bi se potom još nekoliko njih obrušilo u nastavku večeri i noći.

Meteorolog Đorđe Đurić kaže da su padavinski i grmljavinski sistemi stizali sa juga i nastavljali put dalje prema severu, odnosno prema Vojvodini.

Najjače grmljavinske oluje u Beogradu usledile su oko 21-22 časa. Snažni pljuskovi paralisali su glavni grad, a došlo je do poplava i bujica usled nemogućnosti da odvodni sistemi prihvate ogromnu količinu vode. Mnoge glavne ulice bile su pod vodom, a vozila poplavljena.

U Beogradu je za 12 sati, dakle od sinoć do jutros palo čak 55 do 60 litara kiše po kvadratnom metru, u delovima grada i više. Inače, reč je o količini padavina koja u proseku padne tokom celog septembra, dok je glavni grad te padavine dobio za samo nekoliko sati, pri čemu je došlo do velikih problema.

Oluje su bile praćene i veoma jakom grmljavinom.

Talas obilnih padavina nastavio se i tokom jutra. U nastavku dana u Beogradu se očekuje stabilizacija vremena, posle podne i razvedravanje.

Već danas biće toplije, temperatura do 27°C.

(Telegraf.rs)

BONUS VIDEO: KINEZI SE PREDSTAVILI NA BEOGRADSKOM SAJMU NAORUŽANjA

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)