O MENTALNOM ZDRAVLJU MLADI SE INFORMIŠU PREKO INTERNETA: Šest ministarstava potpisalo Memorandum o razumevanju i podršci mladima

Novosti online

16. 10. 2023. u 15:56

ŠEST ministarstava potpisalo je Memorandum o razumevanju na drugoj Međunarodnoj konferenciji posvećenoj mentalnom zdravlju i psihosocijalnoj podršci mladih pod nazivom "Ne ostavljajte nas za kasnije". Cilj je da se unapredi sistem podrške mentalnom zdravlju dece i mladih u Srbiji.

О МЕНТАЛНОМ ЗДРАВЉУ МЛАДИ СЕ ИНФОРМИШУ ПРЕКО ИНТЕРНЕТА: Шест министарстава потписало Меморандум о разумевању и подршци младима

FOTO: Arhiva novosti

Memorandum su potpisali ministarstva zdravlja, prosvete, turizma i omladine, za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i za brigu o porodici i demografiju.

Prema rečima Dejane Kostadinove, direktorke UNICEF-a u Srbiji, avgustovska anketa "U-Report" pokazala je da 47 odsto mladih ne traži pomoć jer smatra da je to znak slabosti i plaši se osude, a 46 odsto njih informiše se preko društvenih mreža i sa interneta o tome kako brinuti o mentalnom zdravlju. Samo pet odsto vidi nastavnike, a sedam odsto zdravstvene radnike kao nekog sa kim mogu da popričaju o problemima.

- Važno je da svi u sistemu i svi u društvu vidimo mlade, jer neprepoznati problemi mentalnog zdravlja utiču na njihovu interakciju u zajednici, kao i odnose koje grade sa drugima. Stoga je od neprocenjive važnosti jačanje intersektorske saradnje i koordinisano delovanja svih nadležnih institucija u cilju ranog prepoznavanja i pravovremenog reagovanja u situacijama jer svi zajedno treba da radimo na podizanju svesti o očuvanju mentalnog zdravlja u zajednici - istakla je prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka prosvete.

Prof. dr Milica Pejović Milovančević, direktorka Instituta za mentalno zdravlje, kazala je da je u našoj zemlji i dalje najdominantniji medicinski model pružanja podrške mladima s problemima mentalnog zdravlja, dok se u svetu sve više govori o pristupu "korak po korak", kod kog se usluge pružaju u različitim sektorima i nivoima po principu psihosocijalne podrške.

- Potpisivanjem memoranduma ostvaruje se mogućnost pružanja podrške našim najmlađima na svim nivoima i svim sistemima gde deca i mladi borave - rekla je Pejović Milovančević.

Prof. dr Fabio Skano, direktor Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji i specijalni izaslanik regionalnog direktora SZO za Zapadni Balkan naglasio je da najnoviji podaci SZO-a pokazuju kako se među mladima u evropskom regionu zadovoljstvo životom i samoocenjivanje zdravlja smanjilo između 2018. i 2022. godine.

Foto: UNICEF SRBIJA

Potpisivanje memoranduma


Kao rezultat realizacije programa za mentalno zdravlje i psihosocijalnu podršku za mlade u Srbiji, mladima je omogućen pristup pouzdanim informacijama i profesionalnoj podršci putem interaktivne onlajn platforme, koju je od 2021. godine posetilo više od 90.000 ljudi. Na njoj se mogu naći korisne informacije o gorućim problemima mladih i kako da ih rešavaju. Takođe, roditelji mogu da se informišu kako da razgovaraju sa svojom decom i kako da im pomognu.

Kako bi se profesionalci iz različitih sektora uključili u rad sa mladima, UNICEF je u saradnji sa Ministarstvom zdravlja definisao minimalni paket usluga za mentalno zdravlje i psihosocijalnu podršku za mlade u Srbiji, tzv. MZPP program.

Rezultati tog programa su: kreiranje ekspertske grupe iz svih sektora koje će se baviti zaštitom mentalnog zdravlja, a predložena je i revizija zakonodavnog okvira da bi se ojačalo pružanje usluga na lokalnom nivou. UNICEF je podržao OPENS i mrežu 15 novosadskih nevladinih organizacija i institucija da pružaju kontinuiranu podršku mladima u Vojvodini i širom Srbije kroz individualna onlajn i oflajn savetovanja, kao i grupne, čet i telefonske sesije. Kroz ove usluge, pružena je podrška za 5.948 mladih ljudi.

Od 2021. godine preko platforme svejeok.rs, koja mladima pruža relevantne i bezbedne informacije o mentalnom zdravlju, mladi su imali 350 individualnih i 4.690 telefonskih sesija, kao i 2.538 čet sesija.

U partnerstvu sa Institutom za mentalno zdravlje, 450 mladih iz Zrenjanina, Kragujevca i Subotice koristilo je inovirane usluge psihosocijalne podrške savetovanja u ta 3 grada u školama, domovima zdravlja i institucijama socijalne zaštite od strane 160 obučenih profesionalaca. U okviru zdravstvenog sektora, u Srbiji su testirane i telezdravstvene usluge.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)