PATRIJARH U SUBOTU OSVEŠTAVA JEDAN POSEBAN HRAM: Nalazi se u krugu Vaspitno-popravnog doma Kruševac, gradili su ga i štićenici (FOTO)

S.BABOVIĆ

19. 10. 2023. u 06:30

PATRIJARH srpski gospodin Porfirije u subotu će osveštati hram u krugu Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu.

ПАТРИЈАРХ У СУБОТУ ОСВЕШТАВА ЈЕДАН ПОСЕБАН ХРАМ: Налази се у кругу Васпитно-поправног дома Крушевац, градили су га и штићеници (ФОТО)

Foto:S:Babović

U bogomolji posvećenoj Svetim apostolima Filimonu i Onisimu biće služena i sveta arhijerejska liturgija. U izgradnji hrama učestvovali su i sami štićenici, a prilozima su pomogli i zaposleni, Ministarstvo pravde, mnogobrojne organizacije i donatori. 

Gradnja pravoslavne bogomolje krenula je 2018. godine, dok je godinu dana ranije osveštan krst. Crkva je rađena po ugledu na manastir Hopovo na Fruškoj gori, a izgled crkve, kao i tačno mesto gde je kasnije podignuta, odredio je episkop kruševački Gospodin David.

Verski objekat je zidan od izbrušenih i oblikovanih cigli, koje su ranije bile u jednom od starih objekata VP doma, skoro sasvim izgorelog u požaru. Interesantno je da su svecima Filimonu i Onisimu posvećeni svi hramovi koji se u kaznenim ustanovama nalaze u Grčkoj. I pre nego da VP dobije hram, u krugu ove ustanove uvedena je i Svetosavska akademija, lomljenje božićne česnice, a poštuju se i običaji štićenika drugih veroispovesti.

Ovo će biti drugi put posle 2021. godine da patrijarh Porfirije poseti VP dom.

- Podrška molitvena siguran sam da je važna, a isto tako i podrška, uputstvo i savet da hram, koji se nalazi na ovom mestu, bude tačka u kojoj će svi imati mogućnosti da se napajaju i onim što nadilazi naše moći, naše ograničene kapacitete, da se napajaju blagošću duha Svetoga koja je nesumnjivo potrebna ovde, kao i svuda, u svakom vremenu-rekao je tom prilikom patrijarh Porfirije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima