VLADA USVOJILA PREDLOGE NACRTA MEDIJSKIH ZAKONA: Evo šta će sve biti regulisano propisom

Novosti Onlajn

20. 10. 2023. u 14:27

VLADA Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o javnom informisanju i medijima i Predlog zakona o elektronskim medijima, kojima se, kako se navodi u saopštenju, zakonski regulišu ove oblasti i bliže uređuje način ostvarivanja slobode javnog informisanja.

ВЛАДА УСВОЈИЛА ПРЕДЛОГЕ НАЦРТА МЕДИЈСКИХ ЗАКОНА: Ево шта ће све бити регулисано прописом

Foto: Profimedia

Ističe se da se predloženim zakonima definišu garancije slobode javnog informisanja, zabrana diskriminacije, ugrožavanja slobodnog protoka informacija, kao i vršenja pritisaka, pretnji ili ucenjivanja medijskih radnika.

Posebna pažnja posvećuje se i kažnjavanju nasilja nad novinarima, zaštiti medijskog pluralizma i zabrani monopola u oblasti javnog informisanja. Takođe, dokumentom su obuhvaćene i posebne obaveze ustanova javnih medijskih servisa i drugih medija koji pružaju usluge po načelima javnih medijskih servisa, u pogledu pravovremenog i nepristrasnog izveštavanja i kvaliteta usluga.

Definisan je pojam podsticajnog okruženja koje podrazumeva stvaranje i održavanje političkog, ekonomskog i društvenog okruženja koje medijima treba da obezbede slobodan rad, bez pritiska.

Predlogom zakona o elektronskim medijima, u skladu sa međunarodnim aktima i standardima, definiše se organizacija i rad Regulatornog tela za elektronske medije, uslovi i način pružanja medijskih usluga, uslovi i postupak za izdavanje dozvola za pružanje medijskih usluga, nadzor nad pružaocima medijskih usluga, kao i druga pitanja od značaja za ovu oblast.

Predloženi zakoni garantuju slobodu mišljenja i izražavanja i slobodu medija u skladu sa najvišim međunarodnim standardima zemalja Evropske unije i dokumentima Ujedinjenih nacija i Saveta Evrope, ali i sa standardima proizašlim iz prakse Evropskog suda za ljudska prava.

Njihovom definisanju prethodio je inkluzivan proces širokih konsultacija i javnih rasprava uz prisustvo predstavnika Vlade Srbije, novinarskih i medijskih udruženja, OEBS-a i drugih međunarodnih partnera.

U saopštenju se podseća da je i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji uputio pismo predsednici Vlade Ani Brnabić, u kojem pohvaljuje završetak rada na predlozima medijskih zakona, i rekao da prepoznaje mnogo dobrih elemenata u oba nacrta zakona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima