I MASK ZVANIČNO TESLA AMBASADOR: Na gala večeri na Long Ajlendu ambasadorka LJiljana Nikšić uručila ugledna priznanja

D.B.M.

21. 11. 2023. u 12:11

TIMU jedine preostale laboratorije Nikole Tesle, naučnom centru "Vordenklif", fondaciji Ilona Maska i Stivu Belonu, prvom čoveku okruga Safolk, dodeljene su titule Tesla ambasadora. Priznanje je uručila je ambasadorka Ljiljana Nikšić tokom gala večere na Long Ajlendu, kojoj je prisustvovalo oko 300 uglednih Amerikanaca, među kojima su bili inženjeri, naučnici, lekari...

И МАСК ЗВАНИЧНО ТЕСЛА АМБАСАДОР: На гала вечери на Лонг Ајленду амбасадорка Љиљана Никшић уручила угледна признања

Foto: Profimedia/Javno vlasništvo

- Velika je čast što će naučnici iz Srbije i stručnim tim "Vordenklifa" kao svojevrstan Teslin most ujediniti napore da se odgonetnu neke od najvećih Teslinih misterija - rekla je Nikšićeva, koja je sa generalnim konzulom Vladimirom Božovićem posetila kompleks gde se, na više od šest hektara, prostire laboratorija, čija je izgradnja počela 1901.

Nikšićeva je podsetila na glavne ciljeve kampanje: da Tesla dobije međunarodni dan, da laboratorija bude stavljena pod zaštitu Uneska kao baština od značaja za čovečanstvo i da bude uvedena međunarodna Tesla nagrada kao ekvivalent Nobelovoj.

- Bilo je impresivno hodati po temeljima starim više od 120 godina koje je Tesla lično postavio za čuveni Vardenklifski toranj, poznatiji kao Teslin - naglasila je Nikšićeva. - Na mestu Teslinog tornja Ilon Mask namerava da podigne najveći toranj na planeti.

Cilj gala večere, istakao je Mark Alesi, direktor TSCW je da se nastavi prikupljanje sredstava kako bi laboratorija na Long Ajlendu postala muzej i globalni naučni centar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)