MOJSILOVIĆ: Situacija na KiM složena, nadam se da će KFOR biti faktor stabilizacije

Novosti onlajn

25. 11. 2023. u 15:18

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović izjavio je danas da je pre nekoliko dana imao razgovore sa komandantom KFOR-a Ozkanom Ulutašem i da je dobio "neke garancije za angažovanje snaga KFOR-a duž administrativne linije", dodajući da se nada da će KFOR imati dovoljno snage da bude faktor koji stabilizuje i koji štiti srpski narod na KiM.

МОЈСИЛОВИЋ: Ситуација на КиМ сложена, надам се да ће КФОР бити фактор стабилизације

Foto: Tanjug/Sava Rafovanović

Mojsilović je za TV Prva rekao da u ponedeljak očekuje razgovore sa komandatom KFOR-a u kontekstu razmene određenih informacija o stanju bezbednosti.

- Očekujem razgovore u ponedeljak sa njim u kontekstu razmene određenih informacija o stanju bezbednosti. I nadam se zaista da će KFOR u svom kapacitetu imati dovoljno snage da bude faktor koji stabilizuje i faktor koji jednostavno štiti srpski narod na KiM - rekao je Mojsilović.

Govoreći o situaciji na KiM, ukazao je da je stanje složeno i veoma komplikovano i da se u nedostatku razgovora na temu normalizacije odnosa ostavlja prostor za bilo šta što može da se podvede pod sukob. On je podsetio da je na KiM bilo incidenata u maju i septembru i postavio pitanje ko može da garantuje da neće biti nekih budućih incidenata, kada ne postoje opcije u političkom smislu koje garantuju bezbednost i stabilnost.

- Imamo trenutno na snazi preveliki broj i prekomerno angažovanje policijskih snaga na severu, bukvalno na 24 pozicije se nalaze snage kosovske policije bilo da su specijalne ili interventne jedinice - rekao je Mojsilović.

Naveo je da je i KFOR podigao svoje prisustvo ne samo na celokupnoj teritoriji, nego i na severu Kosova i Metohije. Mojsilović je dodao da mu to kao vojniku koji se bavi pitanjima bezbednosti ne uliva previše nade da će se doći do rešenja koje je garant mira i stabilnosti u celini.

- Mi imamo svoje jasno definisane zadatka i od toga ne odstupamo i u krajnjoj meri naređenja dobijena od vrhovnog komandanta se sprovode u potpunosti. Na stranu priča koja se odnosi na naše sporazumne odnose u kontekstu Vojno - tehničkog sporazuma i svega onoga što se vezuje za Rezoluciju 1244 i naše razmeštanje u Kopnenoj zoni bezbednosti od 2001. godine se u većoj ili manjoj varijanti menjalo i sa aspekta brojne veličine snaga. U suštini, mi smo prisutni, obezbeđujemo administrativnu liniju i kontrolišemo u potpunosti Kopnenu zonu bezbednosti - rekao je Mojsilović.

Govoreći o nabavci novih helikoptera Mi-35 i transportnih aviona CASA C-295 za Vojsku Srbije, Mojsilović je podsetio na sastanak iz 2021. godine u Nišu kada je, kako je naveo, vrhovnom komandantu i predsedniku Republike referisano o stanju operativnih sposobnosti Vojske Srbije i predložene mere za razvoj operativnih sposobnosti u narednih pet godina.

Istakao je da je od 2021. godine, kada su potpisani svi ukazi i dobijena direktiva za izgradnju operativnih sposobnosti, ratno vazduhoplovstvo dramatično uvećalo svoje sposobnosti i da je ono što smo videli pre neki dan na Batajnici deo projekta. Naveo je da su građani imali prilike da vide 11 helikoptere Mi-35, što, prema njegovim rečima, čini ukupnu flotu od 15 helikoptera tog tipa kojima Srbija raspolaže u ratnom vazduhoplovstvu.

- I da naglasim da su to najsavremeniji helikopteri, da imaju veoma savremeno naoružanje, pored helikoptera koje ste mogli da vidite, mi smo u paketu dobili ubojna bojna sredstva, rezervne delove i sve ono što čini sporazum oko nabavke helikoptera - rekao je Mojsilović.

Najavio je da će u aprilu biti malo obimnija zajednička taktička vežba s bojnim gađanjem, što je, prema njegovim rečima, prilika da Mi-35 koji su stigli sa Kipra budu prikazani u borbenoj upotrebi. Podsetio je da su predstavljena i dva transportna aviona CASA 295, koja primarno služe za transport, kako robe, tako i vojnika.

BONUS VIDEO: NOVI PONOS NAŠE VOJSKE - Pogledajte šta je prikazano na vojnom aerodromu u Batajnici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!