DUŽNI DA PODRŽE USVAJANJE: Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju o hraniteljima i 306 dece koji čekaju usvojitelje

V.C.S.

06. 02. 2024. u 11:44

U 2023. godini usvojeno je 61 dete. U prethodnim godinama (nakon 2019. godine), broj usvojene dece se kretao oko 100, kažu u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju, odgovarajući zbirno na naše pitanje koliko se dece godišnje usvaja i koliko od toga u inostranstvu.

ДУЖНИ ДА ПОДРЖЕ УСВАЈАЊЕ: Министарство за бригу о породици и демографију о хранитељима и 306 деце који чекају усвојитеље

Foto: Zoran Jovanovic

Broj dece sa utvrđenom opštom podobnosti za usvojenje je u ovom trenutku 306, dok usvojitelja sa utvrđenom opštom podobnosti za usvojenje ima 724.

- Decu u Srbiji usvajaju državljani Srbije koji ispunjavaju zakonom propisane uslove. Takođe, mogu ih usvajati i strani državljani, ali samo decu za koju u dužem vremenskom periodu nije pronađena domaća usvojiteljska porodica - objašnjavaju u ovom resoru.

Oni objašnjavaju da procedura usvojenja znači utvrđivanje opšte podobnosti za usvojenje: prikupljanje dokumentacije kojom dokazuju ispunjenost određenih zakonom predviđenih uslova; pripremu i procenu od strane organa starateljstva-centra za socijalni rad; uvođenje u Jedinstveni lični registar usvojenja (ukoliko je procedura utvrđivanja opšte podobnosti pravilno sprovedena); povezivanje sa određenim detetom, upućivanje deteta na adaptaciju kod potencijalnih usvojitelja i konačno, zasnivanje usvojenja. Za usvojenike se opšta podobnost za usvojenje utvrđuje kroz regulisanje porodično pravnog statusa deteta u odnosu na roditelje i/ili srodnike; utvrđivanje zdravstvenih i drugih karakteristika deteta; i konačnu procenu najboljeg interesa deteta od strane organa starateljstva-centra za socijalni rad, koja se ogleda u izboru potencijalne usvojiteljske porodice koja razume i prihvata karakteristike deteta i može da zadovolji njegove egzistencijalne, emocionalne, zdravstvene, obrazovne i druge potrebe deteta.

- U postupak utvrđivanja opšte podobnosti za usvojenje i kasnije zasnivanje usvojenja mogu ravnopravno ući: bračni i vanbračni parovi i pojedinci (ženskog pola), koji ispunjavaju zakonom predviđene uslove za usvojenje. Uloga hranitelja definisane su Porodičnim zakonom i Pravilnikom o hraniteljstvu.Hraniteljima je u toku obuke za vršenje uloge hranitelja naglašena razlika između privremenosti porodičnog-hraniteljskog smeštaja i trajnosti usvojenja. Jedna od bitnih kompetencija (karakteristika) za sticanje podobnosti (dobijanje licence) za bavljenje hraniteljstvom, jeste spremnost hranitelja da podrže dete u postupku usvojenja i odvajanju od hraniteljske porodice. Većina hranitelja je spremna da to učini, spremni su da podrže dete u odvajanju iz hraniteljske porodice i najčešće zadržavaju neki oblik kontakta sa detetom - kažu u Ministarstvu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POMRAČENJE UMA RUSKOG TENISERA: Rolan Garos ovakvo divljanje ne pamti (FOTO/VIDEO)