NA RASKRŠĆU CIVILIZACIJA: Osvrt Mirele Lončar na status Severnog Kipra

J. S.

29. 02. 2024. u 21:09

POVODOM četrdeset godina od proglašenja nezavisnosti sporne Turske Republike Severni Kipar otvorena je džamija Dr Suat Gunsel, najveća na tom ostrvu.

НА РАСКРШЋУ  ЦИВИЛИЗАЦИЈА: Осврт Миреле Лончар на статус Северног Кипра

Foto: KCNS

Mnogi turski zvaničnici, uključujući i predsednika Republike Turske Redžepa Tajipa Erdogana, istakli su  da je pitanje Severnog Kipra turski nacionalni cilj. – podseća politikolog msr Mirela Lončar.

U nastavku predavanja Lončar  nastoji da odgovori na nekoliko bitnih pitanja : da li  je Severni Kipar, pored turskog nacionalnog cilja, ujedno i islamski cilj, s obzirom na činjenicu da na severu Kipra živi 97 odsto muslimana? Može li Kipar predstavljati raskrsnicu dve velike civilizacije, i, kakve to posledice može imati na status ostrva, kao i njegovo međunarodno okruženje?

Autorka takođe analizira i slučajeve  nepriznatih, spornih „država" – kao što je tzv. Kosovo. 

Predavanje msr Mirele Lončar „Pitanje Severnog Kipra u savremenom političko-religijskom kontekstu" može se  pogledati na našem Jutjub kanalu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!