NAJVEĆI POMOR PTICA U EVROPI: Stravične scene kod Kikinde, uginulo 800 jedinki, polovina zaštićena vrsta (FOTO)

R. Š.

04. 03. 2024. u 18:45

U kikindskom selu Nakovo, na granici sa Rumunijom, dogodio se do sada nezabeležn pomor ptica, koji je primećen u subotu.

НАЈВЕЋИ ПОМОР ПТИЦА У ЕВРОПИ: Стравичне сцене код Кикинде, угинуло 800 јединки, половина заштићена врста (ФОТО)

Foto: DZPPS

Dan kasnije članovi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) na oranicama u ataru ovog sela pronašli su više od 800 mrtvih ptica, među kojima su najmanje 434 gačca (vrsta vrane), koji je zaštićen lovostajem, kao i 373 čavke koje su zakonom zaštićena vrsta.

- Ovo je do sada najveći pojedinačni pomor ptica u ovom delu Evrope, nastao trovanjem. Sve okolnosti ukazuju na masovno trovanje, što treba da bude potvrđeno laboratorijskim analizama u nadležnom veterinarskom institutu. Gačci i čavke doslovno padaju mrtvi sa niskih bagremova i žbunova u kojima su provodili noć. Leševi su pronađeni na prostoru od oko dva kilometra, uglavnom tamo gde su noćilišta vrana.Više od 800 mrtvih jedinki zakopano je u jamu na rubu oranica. Ove ptice hranile su se na plodnim poljima u blizini sela, tražeći razne insekte i njihove larve, te semena biljaka. Upravo tu su, najverovatnije, pronašle i zatrovane mamke – saopštili su danas orintolozi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Foto: DZPPS

Nezapamćen pomor ptica

Stravične scene, kako smo već izveštavali, najpre je u subotu otkrio pčelar Ranko Samardžija, koji je mnoštvo uginulih ptica našao u svom pčelinjaku, a nakon njega reagovalo je DZPPS.

- Uveče sam obavestio Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, Osnovno javno tužilaštvo u Kikindi i Jedinicu za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine MUP-a, radi sumnje na masovno trovanje, jer opravdano strahujemo za sudbinu orlova krstaša, koje smo tamo primetili – kaže Milan Ružić, izvršni direktor DZPPS-a.

Ekipa DžPP u nedelju je stigla u Nakovo, a pošto u Srbiji ne postoji šema nadležnosti u slučajevima trovanja životinja, ni protokol za postupanje, obavestili su policiju, pa su na teren izašla i dva policijska službenika.

- Veliko uginuće brzo je privuklo pažnju javnosti, pa je u atar došao veliki broj policajaca, veterinarskih inspektora, te radnika iz komunalnih službi. Tim policijskih forenzičara detaljno je snimao i beležio leševe i mesta incidenta. Na kraju je deo leševa izuzet za analize – saopšteno je iz DZPPS-e.

UGROŽENI ORLOVI KRSTAŠI

- Nije samo trovanje gačaca razlog za uzbunu: upravo tu pored Nakova jedan par orlova krstaša ovog proleća je počeo da pravi gnezdo, a veliki broj otrovanih ptica po poljima gotovo izvesno može da privuče orlove i ubije ih. Kada stradaju vrane, ptice grabljivice ostaju bez gnezda i napuštaju staništa, a ubrzo potom eksplodiraju brojnosti voluharica, miševa i pacova koji napadaju useve – upozorilo je Kikinđanin Stefan Prekajski, biolog iz DZPPS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (2)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)