DUGOROČNA VREMENSKA PROGNOZA: Detaljno po mesecima - meteorolog Sovilj za "Novosti" otkriva kakvo nas proleće očekuje

Novosti online

14. 03. 2024. u 14:00

PROLEĆE nam kalendarski uskoro stiže, a kakve nas vremenske prilike očekuju za "Novosti" otkriva meteorolog Slobodan Sovilj.

ДУГОРОЧНА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА: Детаљно по месецима - метеоролог Совиљ за Новости открива какво нас пролеће очекује

Foto: N. Živanović/Tanjug

Prema rečima meteorologa Sovilja, na osnovu poslednjih rezultata numeričkih klimatskih modela za sezonsku prognozu vremena, u Srbiji se očekuje proleće sa temperaturom vazduha iznad proseka i prosečnom količinom padavina.  

Temperature

- Klimatski izgledi pokazuju da će temperatura vazduha u toku proleća 2024. godine u Srbiji biti iznad višegodišnjeg proseka sa odstupanjem do +2°S. Očekivane vrednosti srednje prolećne temperature vazduha biće u intervalu od 12°S do 15°S, u višim predelima od 3°S do 8°S. Očekuje se od 12 do 20 letnjih dana  u nižim predelima - navodi Sovilj.

Količina padavina

Klimatski izgledi ukazuju da će tokom proleća količina padavina biti u granicama višegodišnjeg proseka, u intervalu od 130 mm do 200 mm u nižim predelima, a u brdovito-planinskim predelima od 210 mm do 300 mm. Prognozira se broj dana sa padavinama većim od 0,1 mm tokom proleća u nižim krajevima u intervalu od 32 do 40, a na planinama do 50 dana.

Foto: N. Živanović

- Nakon najtoplije jeseni 2023. i zime 2023/2024. u istoriji meteoroloških merenja, koja u Srbiji, da podsetim, datiraju od 1888. godine, tokom proleća nastavljaju se pozitivna odstupanja temperature, odnosno toplije vreme u odnosu na referentni period od 1991 - 2020. godine. Istina, odstupanja će, prema prognozi, biti manja od onih tokom zime (a naročito tokom februara), ali će i dalje u većini mesta biti značajna i iznositi oko +2 °S - ističe meteorolog.

Foto: D.B.

Promenljivo u drugoj polovini marta

U drugoj polovini marta nastavlja se promenljivo vreme. Maksimalne temperature u većini dana od 15 do 20 °S, a prolazna naoblačenja uslovljavaće kratkotrajnu kišu, a sneg samo na visokim planinama iznad 1500 metara nadmorske visine.

Vreme u aprilu

- Tokom aprila očekuje se srednja temperatura vazduha  u intervalu od 12°S do 15°S u nižim predelima, a u brdsko-planinskim oblastima od 3°S do 8°S, što je za oko +2°S iznad višegodišnjeg proseka. Srednja maksimalna temperatura biće u intervalu od 18°S do 21°S, a u planinskim predelima od 7°S do 14°S - kaže meteorolog. 

Tokom aprila se prognozira količina padavina u nižim predelima u intervalu od 40 mm do 65 mm, a na planinama od 70 do 95 mm, što je u domenu višegodišnjeg proseka u celoj Srbiji. Očekuje se broj dana sa padavina u nižim predelima u intervalu od 10 (u Negotinu) do 14 (u Ćupriji), a u brdsko-planinskim krajevima do 16 dana (na Kopaoniku i Zlatiboru).

Foto: S.V.

Prognoza za maj

Tokom maja srednja temperatura imaće vrednosti u intervalu od 15°S do 18°S, a u planinskim predelima od 7°S do 12°S. Prognozira se da će srednja maksimalna temperatura vazduha za maj biti od 22°S do 24°S u nižim predelima, a u planinskim predelima od 12°S do 18°S. Prognozira se od 10 (u Kuršumliji i Dimitrovgradu) do 14 letnjih dana (u Negotinu i Beogradu).

Foto: Tanjug

- Tokom maja se prognozira prosečna količina padavina u većem delu Srbije, u  nižim predelima od 60 do 90 mm, a na planinama od 90 do 120 mm, lokalno i više usled očekivanih konvektivnih razvoja. Očekuje se u maju broj dana sa padavinama u nižim predelima od 12 (u Negotinu) do 15 dana (u Valjevu i Dimitrovgradu) a u brdsko-planinskim krajevima do 17 dana - zaključuje Sovilj.

BONUS VIDEO: DR Novosti: Kada treba početi sa anti-age rutinom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu