SVI PODACI BIĆE U APLIKACIJI: Za traženje osoba nestalih u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije kreiran novi alat

V.C.S.

19. 03. 2024. u 19:15

SVI oni koji tragaju za nestalima tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije dobili su novi alat - aplikaciju NNDMS. U pitanju je program za upravljanje podacima o neidentifikovanim (N. N.) slučajevima koji se nalaze u mrtvačnicama širom regiona.

СВИ ПОДАЦИ БИЋЕ У АПЛИКАЦИЈИ: За тражење особа несталих у ратовима на простору бивше Југославије креиран нови алат

FOTO: Arhiva novosti

Kako za "Novosti" objašnjavaju u Komisiji za nestala lica Vlade Srbije, NNDMS je razvijen kako bi pomogao učesnicima u procesu rešavanja pitanja nestalih, a koji nisu antropolozi ili forenzički patolozi.

- Aplikacija je namenjena čuvanju podataka značajnih za rešavanje slučaja, a koji se odnose na informacije o lokaciji ekshumacije, mestu gde su pohranjeni posmrtni ostaci, o statusu analize DNK metodom, kao i o narativnom delu o preduzetim radnjama u cilju rešavanja predmeta. NNDMS omogućava dodeljivanje statusa slučajevima i podslučajevima, kako bi se grupisali na osnovu sledećih koraka koje je potrebno preduzeti u cilju rešavanja - objašnjava dr Ljiljana Krstić, načelnika Odeljenja za nestala lica Komisije.

ZATVARANjE

NAKON identifikacije, slučaj se zatvara. On, međutim, i dalje ostaje u bazi radi mogućnosti rešavanja drugih N. N. predmeta koji se mogu dovesti u vezu sa tim rešenim.

Aplikacija nije javna. Korišćenje, unos i izmena podataka omogućeni su samo zaposlenima u institucijama nadležnim za traženje nestalih. Pre nego što se počne sa korišćenjem aplikacije, potrebno je uneti korisničko ime i lozinku, koju dodeljuje Međunarodna komisija za nestala lica, a koja je i omogućila korišćenje ovog alata i organizovala obuku.

Slučajevi se mogu filtrirati korišćenjem parametara za pretraživanje, npr. po nadležnoj instituciji, osarijumima ili mrtvačnicama gde su pohranjeni, lokaciji sa koje su ekshumirani. Takođe se mogu dodavati prilozi - fotografije sa ekshumacije, fotografije pronađenih ličnih predmeta, odeće...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)