VLADA PODRŽALA ARHEOLOGE: Arheološki institut u Beogradu dobio status instituta od nacionalnog značaja

B.Subašić

22. 03. 2024. u 16:03

ARHEOLOŠKI institut u Beogradu je odlukom Vlade Srbije dobio status instituta od nacionalnog značaja. U obrazloženju odluke stoji da je reč "o vrhunskoj naučnoistraživačkoj ustanovi od posebnog nacionalnog značaja za jednu ili više srodnih naučnih disciplina".

ВЛАДА ПОДРЖАЛА АРХЕОЛОГЕ:  Aрхеолошки институт у Београду добио статус института од националног значаја

Arheološki institut

Cilj dodeljivanja posebnog nacionalnog statusa Arheološkom institutu je snaženje i same institucije i naučnih kadrova u arheologiji koja "izuzetno doprinosi ugledu zemlje i ukupnom društvenom i privrednom razvoju".

Vlada je zaključila da je potreba države da osnaži rad nauke i samog instituta kako bi se podstakao razvoj arheologije, čime se direktno doprinosi i promociji arheološkog nasleđa koje predstavlja "značajan potencijal zemlje i doprinosi međunarodnom ugledu i vidljivosti Srbije na svetskoj mapi".

Arheološki institut je već godinama najbolje rangiran od svih srpskih institucija društvenih i humanističkih nauka prema ocenama eminentnih međunarodna foruma koji prate broj objavljenih originalnih naučnih radova sa cele planete i broj njihovih citiranja u radovima drugih autora.

Na prvo mesto srpskih naučnih institucija po uticaju na svetske tokove, naše arheologe je stavio Google scholar ,najmoćniji internet pretraživač naučne literature koji se smatra i najpouzdanijim pokazateljem citiranosti naučnih radova. Najvišu ocenu srpskim arheolozima dala je i prestižna platforma Web of science koja prati rad više od 9.000 vodećih akademskih, korporativnih i vladinih institucija.

- Ovo je realan pokazatelj uspeha srpske arheologije i njenog ugleda u svetu. To se vidi najbolje vidi prilikom poseta naših naučnih delegacija inostranstvu, gde arheolozi izazivaju najveću pažnju i prihvataju se kao potpuno ravnopravni sa kolegama iz najmoćnijih zemalja sveta. Najlepše je to što smo kao takvi prepoznati u Srbiji - kaže proslavljeni srpski arheolog prof dr Miomir Korać, nekadašnji direktor Arheološkog instituta i utemeljivač naučnog projekta Viminacijum.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)