"TE 1999. GODINE BORIO SAM SE NA STRANI ISTINE" Rus ostavio oko na KiM - NJegove reči upućene sinu nikog ne ostavlja ravnodušnim

Милица Шкорић
Milica Škorić

24. 03. 2024. u 08:25

ALBERT Andijev, čuveni dobrovoljac iz Južne Osetije koji se tokom 1999. godine borio rame uz rame sa srpskim vojnicima na KiM, ostao je urezan u srcima srpskog naroda zbog njegove junačke borbe za KiM.

ТЕ 1999. ГОДИНЕ БОРИО САМ СЕ НА СТРАНИ ИСТИНЕ Рус оставио око на КиМ - Његове речи упућене сину никог не оставља равнодушним

Foto: Printscreen

Raspoređen je kao snajperista u 549. motorizovanoj brigadi. Njegovo herojstvo ogleda se, pored ostalog, u tome što je, kada ga je teroristički snajper pogodio u desno oko, nastavio da puca. U ratu je izgubio oko, ranjen je u ruku i ratni je vojni invalid 100 odsto.

- Rekao sam svom sinu: Sine moj, tvoja sudbina će biti teška, nikada nećeš smeti da voliš Rusiju više od Srbije i nećeš smeti da voliš Srbiju više nego Rusiju, moraćeš ih voleti podjednako. Nije me brinulo da li ću poginuti.... Bitno mi je bilo da budem na pravoj strani, a 1999. godine borio sam se na strani istine, na strani naroda koji je branio svoje. Kosovo i Metohija, to je zemlja koja pripada Srbiji. Danas bih uradio isto, rame uz rame sa hrabrim srpskim vojnicima - govorio je Andijev.

Kako je nekada istakao, najteže mu je palo naređenje o povlačenju.

- Najteže mi je palo naređenje da se povlačimo. Nikome ne želim da doživi poraz bez poraza. Bilo je teško. Borci su plakali, jer niko nije od gvožđa. I ja sam plakao krišom. Bilo je i onih kojima nismo videli suze, ali bolje suze nego suvi plač - pričao je on. 

Andijev je posle ratova ostao u Srbiji, oženio se Srpkinjom a sinu dao ime Lazar. Srce mu je do poslednjeg dana bilo uz nas, a svom snagom branilo je tekovine borbe u kojoj je učestvovao.

Ruski dobrovoljac Albert Andijev preminuo je 2021. godine od  korona virusa. 

BONUS VIDEO: POTRESNE SCENE NA MOSTU U VARVARINU - Obeležena godišnjica NATO bombardovanja i ubistva 10 civila

(Informer)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)