ČEKAJU SE OPTUŽNICE ZA ZLOČINE U LORI, "BLJESKU" I "SLUČAJU MERČEP": Dve trećine gonjenih za ratne zločine u Hrvatskoj su Srbi

V.C.S.

26. 03. 2024. u 17:12

ZABRINjAVA činjenica da je i prošle godine u Hrvatskoj dominirao trend suđenja u odsutstvu u predmetima ratnih zločina.

ЧЕКАЈУ СЕ ОПТУЖНИЦЕ ЗА ЗЛОЧИНЕ У ЛОРИ, БЉЕСКУ И СЛУЧАЈУ МЕРЧЕП: Две трећине гоњених за ратне злочине у Хрватској су Срби

Foto: Documenta

Takvi postupci vođeni su isključivo protiv pripadnika JNA i srpskih snaga, jedan je od zaključaka Izveštaja o praćenju suđenja za ratne zločine za 2023. godinu, koji je u Zagrebu predstavila organizacija Dokumenta - Centar za suočavanje s prošlošću.

Kako se čulo, od 64 postupaka koji se vode pred županijskim sudovima u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu, njih 42, odnosno dve trećine, sprovode se u odsustvu optuženih, koji se mahom nalaze na teritoriji Srbije. Pri tom, 60 postupaka vodi se protiv pripadnika srpskih formacija ili JNA, a samo četiri protiv pripadnika hrvatskih snaga i HVO.

To su optužnica protiv Branimira Glavaša i drugih za zločine u Osijeku (afere "selotejp" i "garaža"), Perice Kusture za Hrasnicu, Tvrtka Pašalića i drugih za Kuline i Marka Radića za zločine počinjenje u Uskoplju, BiH.

Hrvatska javnost čeka optužnicu u "slučaju Merčep". Naime, tužioci u Osijeku su dobili set dokaza iz spisa o osuđenom ratnom zločincu Tomislavu Merčepu, koji se odnose na srpske civile pobijene u Vukovaru, od ranog leta 1991. do početka oružanog sukoba. Na procesuiranje čeka i zločin u Bogdanovcima, gde je do sada presuđen samo deo pred Višim sudom u Beogradu. Na čekanju je i zločin iz Sarvaša, takođe iz 1991. godine, u kom se ne zna ni tačan broj pobijenih civila, niti je utvrđena odgovornost uprkos svedočenju dvojice pripadnika HV. Tu su i zločini nad Srbima u Osijeku, jer nisu svi pobijeni srpski civili obuhvaćeni optužnicom protiv Glavaša.

Uskoro bi trebalo da bude završena i optužnica za zločin u Medarima, u operaciji "Bljesak" 1995. godine, koja je zapela "zbog ograničenih kapaciteta policije". Za zločine u "Oluji" od 2021. nema novih optužnica, osim postojeće tri protiv sedam osoba, uz dve osuđujuće presude za zločine u Prokljanu i Kijanima. Čeka se i nova optužnica za Loru, kojom bi trebalo da bude obuhvaćeno 14 osoba.

Kako kažu u Dokumenti, trend suđenja u odsustvu polako prihvata i Srbija kad su u pitanju ratni zločini, iako se takvi postupci po pravilu ponavljaju, pa sud opet mora da poziva svedoke. Upozoravaju i na nerazumno dugo trajanje suđenja, a Vesna Teršelič iz Dokumente navela je da su u razgovoru sa tužiocima saznali kako su neki predmeti praktično netaknuti od trenutka kad je zločin počinjen, pa nisu ni blizu optužnice. Sve je češći problem i smena generacija u DORH (hrvatsko tužilaštvo), što bi takođe moglo da utiče na dužinu trajanja postupaka.

Tokom 2023. u Hrvatskoj je doneto 19 prvostepenih presuda protiv 30 optuženih za ratne zločine, od kojih je 16 osuđeno - 12 pripadnika srpskih snaga i JNA, i četiri pripadnika hrvatskih (Glavaš i drugi za zločine u Osijeku). Deset osoba je oslobođeno (devet iz srpskih snaga i jedan iz HVO). Devet postupaka je vraćeno na prvostepene sudove, 11 žalbenih postupaka je na višim sudovima, a jedan pred Vrhovnim sudom.

Izveštaj su predstavile Vesna Teršelič i Veselinka Kastratović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)