HLADNI FRONT NAM DONOSI SNAŽNU PROMENU VREMENA: Evo kada Srbiju očekuju pljuskovi i grmljavina

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

05. 04. 2024. u 15:11

VREME u Srbiji ponovo je pod uticajem anticiklona i visokog vazdušnog pritiska, pa je stabilno i suvo, a očekuje se i sve toplije.

ХЛАДНИ ФРОНТ НАМ ДОНОСИ СНАЖНУ ПРОМЕНУ ВРЕМЕНА: Ево када Србију очекују пљускови и грмљавина

FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ

U prilog stabilnom i sunčanom vremenu ići će ne samo visok vazdušni pritisak, već i veoma izražen termički greben sa Mediterana, u sklopu kojeg će stizati veoma topla vazdušna masa sa severa Afrike preko Mediterana.

Za vikend i početkom sledeće sedmice u Srbiji će biti pretežno sunčano, povremeno uz umerenu oblačnost.

Sve do nedelje se očekuje severozapadni vetar, koji će u nedelju biti pojačan, povremeno i uz jake udare, dok će početkom sledeće sedmice, odnosno u ponedeljak i utorak duvati jugoistočni vetar, koji će u košavskom području i na planinama biti jak, na jugu Banata povremeno i sa olujnim udarima, pojasnio je Đorđe Đurić u svojoj prognozi.

Maksimalna temperatura u subotu biće od 25 do 29 °C, u Beogradu do 27 °C. Još toplije biće drugog dana vikenda, uz temperature do 30 °C, a početkom sledeće sedmice tropski dani doneće ponegde tempetrature i do 31-32 °C.

Početkom sledeće sedmice očekuje se pad vazdušnog pritiska i jačanje snažnog ciklona sa zapada, što će biti uvod u promenu vremena.

U sklopu ciklona očekuje se premeštanje hladnog fronta, koji će do Srbije stići sredinom sledeće sedmice i doneti jače pogoršanje vremena.

Ovaj hladni front doneće već u sredu ujutro i pre podne severnim i zapadnim, a sredinom dana, posle podne i uveče i u ostalim predelima jače naoblačenje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom, uz skretanje vetra na jak severozapadni.

Četvrtak će doneti razvedravanje, ali u noći ka petku sa severa još jedno prolazno naoblačenje, ponegde sa kišom.

Maksimalna temperatura biće u osetnijem padu, pa će već u četvrtak biti hladnije za 10 stepeni. Ipak, i pored tog pada temperature, ostaće i dalje umereno toplo, s obzirom na to da je prosek masimalne temperature za ovo doba godine od 14 do 18 °C.

U drugoj polovini sledeće sedmice biće svežije, maksimalna temperatura od 15 do 20 °C, što su ujedno i prosečne temperature za ovo doba godine.

Narednih dana biće toplije za 10 i više stepeni, da bi u drugoj polovini sledeće sedmice temperature bile u padu za 10 stepeni.

Dakle, pred nama su pravi letnji dan, a zahlađenje se očekuje sredinom sledeće sedmice, pa će do sredine sedmice biti promenljivo oblačno i ugodnije i prijatno toplo vreme.

(Telegraf)

BONUS VIDEO: ANKETA: ŠTA SE U PROLEĆE BUDI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima