JUBILEJ ZA PONOS: Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu obeležava 50 godina rada

S. B.

12. 04. 2024. u 21:58

SVEČANOM akademijom u amfiteatru zgrade rektorata Univerziteta u Novom Sadu, večeras je uz prisustvo velikog broja zvanica, obeležen jubilej, pola veka od osnivanja Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja.

ЈУБИЛЕЈ ЗА ПОНОС: Факултет спорта и физичког васпитања у Новом Саду обележава 50 година рада

S.B.

 Istom prilikom je i otvorena šesta po redu Međunarodna naučna konferencija, „Vežbanje i kvalitet života Eqol 2024“, na kojoj u naredna tri dana učestvuje više od 300 stručnjaka iz 40 zemalja.

Zoran Gajić, ministar sporta u Vladi Srbije, koji je pre tri decenije proveo na novosadskom DIF-u pet godina kao predavač na predmetu odbojka, veoma emotivno je čestitao domaćinima jubilej istakavši da je ponosan što je učestvovao u sazrevanju obrazovne institucije.

- Drago mi je što sam deo priče „našeg čeda“, Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, koji svoj visoki kvalitet potvrđuje i organizacijom šeste Međunarodne konferencije što je, između ostalog,  pokazatelj ispravnosti onih koji su ga osnovali- obratio se Gajić.- Emocije nadiru kada se pominju imena divnih ljudi, sportskih velikana u to vreme kada smo se družili sa legendama ove kuće. Srbija ulaže u sportsku infrastrukturu, objekte, stadione...  ali bez savremenih tokova znanja, neće biti fabrika za proizvodnju ukoliko se rezultati istraživanja ne primenjjuju u praksi. Zato želim sve najbolje našoj kući, da i dalje napreduje.

Професор др Патрик Дрид, декан факултета спорта, обележавање јубилеја оценио је као „изузетан дан“ за поглед у будућност.

S.B.

- Prethodnih pet decenija je vreme u kom smo zajednički gradili identitet za budućnost, za znanje , veštine i ideje sportskih vrednosti. Ne slavimo prošlost, nego gledamo u budućnost – rekao je dr Drid.

Milan Đurić, novosadski gradonačelnik je je uz čestitke domaćinima, naglasio da je taj gradprepoznao ulaganje u sport i mlade kao najbolju investiciju.

- To je istinski najbolja investicija za zdravu i uspešnu budućnost. Nastavljamo da negujemo sportski duh i da obezbeđujemo najbolje uslove za sportiste, o čemu svedoče kapitalni projekti u oblasti sporta . U proteklih 12 godina, sistemski ulažemo u izgradnju sportskih kompleksa, igrališta, bazena, terena i rekreativnih sadržaja u gradu i prigradskim naseljima. Pored toga, pružamo snažnu podršku sportskim organizacijama, finansiranjem njihovih programa.U periodu od 2012. do danas uložili smo više od 367 miliona dinara u uređenje gotovo 100 novih terena u našem gradu. Zato je želja svih nas da Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja pomera granice uspeha na ponos našeg grada i Srbije - poručio je gradonačelnik Đurić.

Profesor dr Dejan Madić, rektor Univerziteta u Novom Sadu, je uz nabrajanje imena šampiona sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja istakao da je sport, zapravo zdravlje.

NAUČNA KONFERENCIJA

U okviru Svečane akademije, državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, profesorka dr Marijana Dukić- Mijatović, uz čestitke dekanu, rektoru i kolegama profesorima i studentima, otvorila je šestu Međunarodnu naučnu konferenciju u organizaciji obrazovne institucije za razvoj sportske kulture i zdravog  načina života.

- Resorno ministarstvo je pokrenulo projekte po kojima „pokret zamenjuje lek“ i ističe značaj delovanja Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, kao i projekat „ Da svako dete ima pravo da odrasta zdravo“, koji je do sada obuhvatio 94 škole sa više od 3.000 učenika. Želja je da na međunarodnoj naučnoj konferenciji promovišemo olimpijske vrednosti i rezultate sportista uz mnotvo naučnih radova. Takođe, na konferenciji oekujemo i veliki broj radova u kojjima su citirani naši naučnici a posebno raduje činjenica o međunarodnoj saradnji i kolegijalnim odnosima sa srodnim institucijama u regionu – istakla je Dukić- Mijaović.

- Naši studenti su šampioni a činjenica da na šestoj Međunarodnoj konferenciji učestvuju gosti iz 40 zemalja, posebno istraživači od, kako se nekad govorilo, Triglava do Đevđelije, potvrda je da slavimo različitost i ističemo kvalitet- rekao je Madić.

Zvanicama, koje su obeležile sport i nauku, dekan Drid i profesori Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, uručili su zahvalnice, ministru Zoranu Gajiću, predsedniku Olimpijskog komiteta Božidaru Maljkoviću, predsedniku paraolimpijskog komiteta, Zoranu Mićoviću, profesoru dr Zoranu Miloševiću, Danetu Basti, pokrajinskom sekretaru za sport i omladinu, Ognjenu Cvjetićaninu, članom gradskog veća za sport,profesoru dr Stevanu Filipoviću, legendarnom džudisti i nekadašnjem profesoru, dr Slavku Obadovu, ...

Partneri Međunarodne naučne konferencije su srodne obrazovne instutucije u Osijeku, Zagrebu, Splitu, Kopru, Palermu i Pečuju, a gostuju i predavači sa fakulteta iz Beograda, Skoplja, Banjaluke, Leposavića, Slavonskog broda, Niša, Tuzle, Sarajeva, Rusije, Kine, Portugalije, Mađarske, Crne Gore, Turske...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu