OTVORI KATALOG DA VIDIŠ KAD JE NEVREME: Tim naših naučnika radi na projektu koji će predvideti vremenske nepogode

B. Borisavljević

04. 05. 2024. u 10:59

SUŠE, poplave, oluje samo su neke od ekstremnih vremenskih pojava koje poslednjih godina kose sve pred sobom, stvaraju ogromnu materijalnu štetu i uzrokuju brojne ljudske žrtve. I Srbija je na svojoj "koži" osetila ćud prirode, a gubici i štete od ekstremnih događaja u našoj zemlji od 2000. godine procenjeni su na više od sedam milijardi evra.

ОТВОРИ КАТАЛОГ ДА ВИДИШ КАД ЈЕ НЕВРЕМЕ: Тим наших научника ради на пројекту који ће предвидети временске непогоде

Foto. I. Marinković

Tim mladih naučničnika okupljenih u projektu "Ekstremni Vremenski Događaji u Srbiji - Analiza, Modeliranje i Uticaji - EXTREMES", koji finansira Fond za nauku u okviru programa "Prizma", planira da u naredne tri godine uradi projekciju kako bi, do kraja veka klimatski ekstremi bili predvidivi i dostupni u svojevrsnom katalogu, čime bi se značajno ublažili posledice.

U razgovoru za "Večernje novosti" rukovodilac tima prof. dr Vladimir Đurđević, sa Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, navodi da će koristiti savremene i inovativne metodološke pristupe i najnovije tehnologije kako bi objasniili ove događaje, njihov uzrok, analizirali trenutne posledice i moguće rizike u budućnosti. Pored klasifikacije ekstremnih događaja naš tim će obezbediti i uvid u buduće trendove ektremnih događaja koji će moći da se koriste u planiranju strateški značajnih delatnosti kao što su poljoprivreda, javno-zdravlje, zaštita životne sredine, vidni resursi, energetika, infrastruktura, osiguranje, turizam itd

DIGITALNI ATLAS

Članovi tima se bave oblastima numeričke prognoze i analize vremena, klimom i klimatskim promenama, simulacijom i analizom dinamike i mikrofizike oblaka. Pored iskusnih naučnika iz ovih oblasti čine ga i mladi istraživači.

Jedan od skorašnjih rezultata tima je izrada prvog Digitalnog atlasa klime Srbije.

- Jedan od pristupa će biti identifikacija i ispitivanje značajnih ekstremnih događaja, uz korišćenje sistema klasifikacije sinoptičkih situacija razvijenih za Srbiju, kroz analizu podataka dobijenih iz osmatranja, kao i iz numeričkih simulacija klime - objašnjava profesor Đurđević. - Detaljna analiza konvektivnih oblaka i mikrofizički procesa biće podržana korišćenjem numeričkog modela za simulaciju ovih procesa.

U analizi će se, između ostalog koristiti i metode mašinskog učenja i veštačke inteligencije. Cilj je razvijanje jedinstvene i kompletne baze podataka sa informacijama o ekstremnim događajima u Srbiji, koji će podržati različite sektorske studije uticaja i procene rizika.

- Tim će raditi na tome da centralni rezultat projekta bude jedinstvena baza podataka kreirana u obliku koji je lako razumljiv i dostupan za široku upotrebu počevši od naučne zajednice, nacionalnih institucijai lokalnih zajednica pa sve do pojedinačnih korisnika - objašnjava naš sagovrnik. - S obzirom na to da je interpretacija naših rezultata veoma značajna i za širu javnost.

Kroz razvoj sveobuhvatne analize ekstremnih meteoroloških i klimatoloških događaja, "EXTREMES" će pružiti ključne informacije koje će omogućiti korisnicima, uključujući vladu, lokalne vlasti i istraživačke zajednice, procene rizika od katastrofa u budućnosti.

- Projekat otvara i mogućnosti za saradnju sa privredom kroz davanje relevantnih podataka i informacija o ekstremnim vremenskim i klimatskim događajima u Srbiji - ističe profesor Đurđević. - Biće podržani različiti sektori našeg društva, u smislu pristupa proizvodima koji će biti razvijeni, lako dostupni i otvoreni za integraciju u relevantne analize, procene i istraživačke studije. Tokom radionica i konsultacija, oni će biti oblikovani u saradnji sa potencijalnim korisnicima kako bi se zadovoljile njihove potrebe, uključujući i zainteresovane strane iz privrede, kao što su poljoprivreda, sektor proizvodnje energije, infrastruktura, sektor osiguranja.

Sa druge strane sobzirom na sveobuhvatni uticaj koji imaju vremenski i klimatski događaji na ljude, okolinu i infrastrukturu rezultati koji će proisteći iz projekta "EXTREMES" biće korisni za građanstvo u različitim oblastima i delatnostima.

- Pored klasifikacije ekstremnih događaja naš tim će obezbediti i uvid u buduće trendove ektremnih događaja koji će se moći koristiti u planiranju strateški značajnih delatnosti kao što su poljoprivreda, javno-zdravlje, zaštita životne sredine, vidni resursi, energetika, infrastruktura, osiguranje, turizam itd.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove