NOVE VLADIKE PODMLAĐUJU SPC: Sveti arhijerejski sabor nastavlja rad u Hramu Svetog Save na Vračaru

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

17. 05. 2024. u 13:42

IZBOR novih vladika SPC mogao bi da bude nastavak podmlađivanja najvišeg jerarhijskog, crkveno-zakonodavnog i sudskog tela naše crkve koje je nastavilo ovogodišnje majsko zasedanje Svetog arhijerejskog sabora, koje je počelo u utorak.

НОВЕ ВЛАДИКЕ ПОДМЛАЂУЈУ СПЦ: Свети архијерејски сабор наставља рад у Храму Светог Саве на Врачару

foto v mitrić

Kako se spekuliše, na ovom redovnom zasedanju Sabor bi mogao da izabere bar tri episkopa. Njihova imena, kao i druge odluke, biće poznate posle zasedanja koje se održava u kripti Hrama Svetog Save, gde je posle zabrane vlasti nepostojeće države Kosovo patrijarhu Porfiriju i sedmorici arhijereja da uđu na Kosmet, iz Pećke patrijaršije preseljen i svečani deo Sabora SPC.

Od 38 episkopa koji su na čelu eparhija i devet vikara, njih 18 je starije od 65 godina, dok ih je ranije bilo znatno više. Srpska pravoslavna crkva ima šest umirovljenih arhijereja - Savu, Vasilija, Konstantina, Georgija, Filareta i Jovana, kojima je vrh SPC, kako saznajemo, poklonio veliku bratsku pažnju, tako da episkopi nemaju ograničenja što se tiče stolovanja na poverenim dužnostima. Do njihovog umirovljenja dolazi na lične molbe ili usled smene o kojoj odlučuje Sabor.

Podsetimo, za relativno kratko vreme, SPC je ostala bez patrijarha Irineja i vladika Amfilohija, Milutina, Lavrentija, Atanasija, Luke, nedavno i Antonija, koji je bio starešina podvorja SPC u Moskvi i koga je, na toj dužnosti, zamenio episkop remezijanski Stefan, vikar patrijarha Porfirija.

Na dnevnom redu Svetog arhijerskog sabora, kojem predsedava patrijarh Porfirije, pored izveštaja o arhipastirskom radu u eparhijama u zemlji i rasejanju su i druga pitanja iz nadležnosti crkvenih organa. Pretpostavlja se da će se zasedanje nastaviti do početka sledeće sedmice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POKLON VIKTORA ORBANA BRATU VUČIĆU: U Srbiju stigla moćna borbena vozila! (FOTO)