SPREMITE SE ZA ČAK 60 TROPSKIH DANA: Detaljna vremenska prognoza za leto

Novosti online

31. 05. 2024. u 09:22

U SRBIJI se očekuje toplo leto sa prosečnom količinom padavina, navodi Jugoslav Nikolić, direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), u najnovijoj prognozi za leto 2024. godine.

СПРЕМИТЕ СЕ ЗА ЧАК 60 ТРОПСКИХ ДАНА: Детаљна временска прогноза за лето

Foto: D. Milovanović

Reč je, kako Nikolić ističe, o konačnim klimatskim izgledima za leto 2024. godine u Srbiji, nakon završetka SEECOF-a 31 i donošenja konsenzusa zemalja učesnica.

 

Tokom leta do 60 tropskih dana

Klimatski izgledi pokazuju da će temperatura vazduha od 1. juna do 31. avgusta 2024. godine u Srbiji biti iznad višegodišnjeg proseka sa odstupanjem do +2 °S. Očekivane vrednosti srednje letnje temperatura vazduha biće u intervalu od 21 °S do 25 °S u nižim predelima, a od 13 °S do 18 °S u planinskim predelima.

Toplotni talasi

Postoji mogućnost pojave toplotnih talasa tokom jula i avgusta, navodi Jugoslav Nikolić.

Izgledi su da će tokom juna, jula i avgusta u većem delu Srbije broj tropskih dana biti u intervalu od 35 do 60, a na planinama do 5 dana. Tropski dan je po definiciji dan sa maksimalnom dnevnom temperaturom vazduha od 30 °S i više.

Padavine

Klimatski izgledi ukazuju da će letnja količina padavina biti u domenu višegodišnjeg proseka. Sezonska količina padavina se očekuje u intervalu od 160 mm do 250 mm u nižim predelima, a u brdovito-planinskim predelima od 220 mm do 290 mm. Prognozira se da će broj dana sa padavinama većim od 0,1 mm tokom letnje sezone u nižim krajevima biti u intervalu od 22 do 33, a na planinama do 40.

BONUS VIDEO: SPEKTAKL ZA KRAJ: Baloni i vatromet uz Vučićeve moćne poruke na mitingu u Čairu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD U NEVERICI, RUSIJA ODUŠEVLJENA! Srpski navijači su uzeli bubanj, a onda... (VIDEO)