JAČANJE SRPSKO-KINESKOG PARTNERSTVA: Obeležen jubilej Konfucijevog instituta Univerziteta u Novom Sadu

Lj.P.

01. 06. 2024. u 12:37

POKRAJINSKI sekretar za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost prof. dr Branko Markoski obratio se danas u ime Pokrajinske vlade na svečanosti povodom decenije postojanja i uspešnog rada Konfucijevog instituta Univerziteta u Novom Sadu, institucije, koja je, kako je naveo, plod izvanredne saradnje između Republike Srbije i Narodne Republike Kine.

ЈАЧАЊЕ СРПСКО-КИНЕСКОГ ПАРТНЕРСТВА: Обележен јубилеј Конфуцијевог института Универзитета у Новом Саду

FOTO: Pres služba Pokrajinske vlade


 


 

- Decenijsko postojanje ove institucije simbolizuje naše čelično prijateljstvo i iz dana u dan pokazuje da je razmena kultura naša dva naroda veoma živa i intenzivna, protkana kreativnošću i produktivnošću svih koji u toj zajedničkoj misiji učestvuju - kazao je prof. dr Markoski.

FOTO: Pres služba Pokrajinske vlade

Podsetivši na reči velikog kineskog filozofa i reformatora, da je važno da idemo napred korak po korak, a da onda možemo razmišljati kako da ubrzamo korak, pokrajinski sekretar Markoski je istakao da su se u vremenu iza nas, trajno učvršćivale i produbljivale veze između naših zemalja i kultura.

- Sada je, čini se, došlo vreme da razmislimo i o tome kako da ubrzamo korak. Deset godina postojanja Konfucijevog instituta označava ne samo vreme uloženo u učenje kineskog jezika i kulture, već i vreme koje smo proveli gradeći mostove među ljudima. Naša misija nije samo da prenesemo znanje već i da stvorimo prijateljsku atmosferu za učenje i razmenu ideja - naglasio je prof. dr Branko Markoski dodajući da je Institut simbol sinergije između srpskih i kineskih direktora, instituta, nastavnika i studenata.

FOTO: Pres služba Pokrajinske vlade

Na obeležavanju desetogodišnjice Konfucijevog instituta obratio se i ambasador NR Kine Li Ming, koji je istakao da saradnja Kine i Srbije na polju obrazovanja postaje sve jača i uspešnija.

- U Kini je broj univerziteta koji u ponudi imaju kurseve srpskog jezika porastao sa jedan na jedanaest, uz stabilan rast broja studenata na tim kursevima. U međuvremenu, u Srbiji je strast za kineskim jezikom i kulturom u stalnom usponu, što je dovelo do sve većeg broja ljudi koji uče kineski i sve veće popularnosti Konfucijevog instituta i Konfucijevih učionica - izjavio je Li Ming.

On je naveo da je komunikacija na polju kulture i obrazovanja oduvek bila značajan deo razmene između dva naroda.

- Nadamo se da će i u narednih deset godina Institut održati svoju lepu tradiciju, prikazati svoje prednosti, realizovati inovativne aktivnosti i nastaviti da unapređuje kvalitet nastave kako bi potvrdio svoju ulogu mosta i spone za kulturnu razmenu između Kine i Srbije, kao i da će pružiti novi i veći doprinos inicijativi ′Pojas i put′ i zajednici između Kine i Srbije sa zajedničkom budućnošću - rekao je ambasador.

FOTO: Pres služba Pokrajinske vlade

Rektor Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Dejan Madić podsetio je na brojne akcije i događaje koje je Univerzitet sproveo u cilju unapređenja akademske naučne i kulturne saradnje sa Kinom i izrazio želju za jačanjem prijateljstva dveju zemalja i u budućnosti.

- Voleo bih da svi univerziteti u Srbiji imaju tako dobru akademsku saradnju sa našim kineskim kolegama, kao što imamo mi - poručio je prof. dr Madić i istakao da će Konfucijev institut i ubuduće biti važan deo svih projekata.

FOTO: Pres služba Pokrajinske vlade

Prof. dr Džu Bin, rektor Univerziteta ZAFU sa kojim je Univerzitet u Novom Sadu zajednički osnovao Konfucijev institut, istakao je da se danas nastava kineskog odvija u pet gradova u Srbiji – Novom Sadu, Beogradu, Subotici, Šapcu i Senti.

- Institut godišnje izvodi nastavu kineskog za više od 1.000 polaznika, čime je ukupan broj od osnivanja instituta dostigao 12.000 polaznika. Naše naučno istraživanje je takođe doživelo procvat, uz odobrenje nekoliko projekata i publikacija - kazao je Bin.

Dr Čen Siju je istakla da je Institut tokom decenije rada imao neprekidnu podršku ministarstava prosvete Kine i Srbije, kao i Univerziteta u Novom Sadu i Univerziteta ZAFU, te da u realizaciji nastave blisko sarađuje sa 20 partnera.

- Tim nastavnika Konfucijevog instituta će nastaviti da zajedničkim snagama i trudom približava Kinu i kinesku kulturu sve većem broju srpskih učenika. Uz kontinuirani napredak inicijative ′Pojas i put′, kao i sve jaču saradnju Kine i Srbije na različitim poljima, naši mladi prijatelji koji danas uče kineski zasigurno će sutra postati okosnica prijateljske razmene između naših dveju zemalja - kazala je dr Čen Siju.

Zamenica pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Slađana Bursać navela je da su Filozofski fakultet i Konfucijev institut višestruko bili domaćini nacionalnog takmičenja u poznavanju kineskog jezika i kulture pod nazivom „Kineski most”.

FOTO: Pres služba Pokrajinske vlade

- Najbolji na ovom takmičenju odlaze na finalno takmičenje u Kinu, koje je internacionalnog karaktera. Odlični rezultati koje su takmičari našeg instituta postigli na ovom takmičenju najbolji su dokaz da je Konfucijev institut pravi most između dve kulture i dva jezika - navela je Slađana Bursać.

Na svečanosti održanoj na Filozofskom fakultetu donirana je oprema Konfucijevim učionicama u Karlovačkoj i Šabačkoj gimnaziji, i dodeljena su priznanja za rad i doprinos razvoju Instituta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (0)

SRPSKI FUDBALERI OVAJ VELIKI HIT SLUŠALI U SVLAČIONICI: Pevačica se odmah oglasila - Svim srcem uz naše momke (FOTO)