SVETOSAVAC JE ČOVEK, SRBIN I STVARALAC: Promocija knjige "Religija u društvu, kulturi i politici" profesora dr Darka Tanaskovića

Boris Subašić

05. 06. 2024. u 12:14

Svetosavlje nije ni Istok na Zapadu, ni obrnuto, već je samosvojno, iznad Istoka i Zapada

СВЕТОСАВАЦ ЈЕ ЧОВЕК, СРБИН И СТВАРАЛАЦ: Промоција књиге Религија у друштву, култури и политици професора др Дарка Танасковића

Foto Nikola Skenderija

KNjIGA "Religija u društvu, kulturi i politici" profesora emeritusa i akademika dr Darka Tanaskovića predstavljena je sinoć u kripti hrama Svetog Save na Vračaru, pred mnogobrojnom publikom, od arhijereja i sveštenstva Srpske pravoslavne crkve, preko predstavnika naučne zajednice do mladih poštovalaca dela čuvenog filologa, orijentaliste, diplomate, prevodioca i pisca.

O knjizi su govorili Patrijarh srpski Porfirije, Episkop bački Irinej, dr Sima Avramović, profesor emeritus Pravnog fakulteta u Beogradu i ambasador Republike Srbije pri Svetoj Stolici i sam autor.

Foto Nikola Skenderija

 

Dajući skupu ahijerejski blagoslov, patrijarh Porfirije je naglasio da svi okupljeni u hramu Svetog Save, utemeljitelja srpske crkve i učitelja i prisvetitelja srpskog naroda, imaju dvostruki razlog za slavlje.

- Radosni smo što i mi, u malom, nastavljamo delo Svetog Save jer smo osnovali izdavačku kući koja treba živi duhovnu reč, pa smo je tako i nazvali- Duhovna reč. Njena prva knjiga, kojom je autor zadužio pokoljenja, nas je ovde sabrala. Dr Darko Tanasković je ne samo priznati orijentalista, prevodilac i diplomata, već pre i posle svega pravoslavni hrišćanin i patriota bez ostatka. U današnje vreme koje odlikuje ne samo sekularizam, već apostazija vrlo je važno da se javne ličnosti osvedoče kao hrišćani - rekao je Patrijarh Porfirije.

Foto Nikola Skenderija

Dr Sima Avramović, dr Darko Tanasković, Episkop bački g. Irinej

Episkop bački Irinej je naglasio da je autor knjige "retko dragocena osoba, polihistor u vremenu fah-idiota".

- Može se reći da je autor po vokaciji i pravoslavni teolog, iako on to nije formalno. Kaže da sebe ne smatra naročitim vernikom, ali ga ova knjiga, srećom, demantuje. Ona je velika i obimom i sadržajem, a naglasio bih temu Milanskog edikta koji je po prvi put u istoriji uveo versku toleranciju, ali i zdravu sekularnu državu. Druga ključna tema je svetosavlje koje autor definiše kao "biti čovek, Srbin i stvaralac" i naglašava da ono nije ni Istok na Zapadu, ni obrnuto, kako mnogi govore, već je samosvojno, iznad Istoka i Zapada. Jer, Sveti Sava jeste bio vaseljenski čovek, ali pravi Srbin, učitelj i prosvetitelj svoga naroda - besedio je episkop Irinej.

Dr Darko Tanasković se zahvalio okupljenima na promociji i potresen naglasio da najveću zahvalnost nedavno upokojenoj supruzi Vesni koja mu je bila najveća podrška.

- Trido sam se da živim po onom naizgled jednostavnom uputstvu počivšeg Patrijarha Pavla: "Budimo ljudi". Trudio sam se da u drugim ljudima vidim ljude i da se borim protiv svakog ekstremizma. Kao filolog, video sam svet kao jedan veliki tekst koji sam pokušao da pročitam.

ZADIVIO VATIKAN

Ambasador Republike Srbije pri Svetoj Stolici dr Sima Avramović naglasio je doprinos dr Tanskovića srpskoj diplomatiji u Vatikanu:

- Lično se sam se u to uverio u Vatikanu, da deset godina pošto je on napustio ambasadorsku funkciju, o njemu i dalje govore. Takav trag ostvlja malo koji ambasador.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

O OVOME SE NE PRIČA: Rođak Luke Modrića bio major u Krajini - Jovo svedočio u Hagu protiv Gotovine (FOTO)