BUDITE MARIJIN ŽIVOT: Udruženje za borbu protiv leukemije poziva na humanost

I. M.

05. 06. 2024. u 15:14

Udruženje za borbu protiv leukemije „Leuka“ pozvalo je sve građane Srbije da se odazovu humanitarnoj akciji koja se organizuje u Leskovcu i širom zemlje kako bi se mladoj medinskoj sestri iz ovog grada, Mariji Petronijević, pomoglo da preživi.

БУДИТЕ МАРИЈИН ЖИВОТ: Удружење за борбу против леукемије позива на хуманост

foto: Fejsbuk/Marija Petronijević, Leuka

Ovo udruženje je saopštilo da u Svetskom registru za Mariju, koja je obolela od akutne leukemije, nije pronađen podudaran davalac matičnih ćelija kao njen jedini lek. Neophodna joj je transplantacija matičnim ćelijama, a podudaran davalac se traži u Srbiji, jer usled genetskih sličnosti postoji najveća verovatnoća da se u našoj zemlji i pronađe.

Zato je svima upućen apel da se priključe humanoj akciji i da budu Marijin život. Akcija pristupanja Registru davalaca matičnih ćelija hematopeze Srbije u Leskovcu će biti organizovana u četvrtak, 6. juna, od 17 do 20 časova u Kafeu „Lupo“, u Bulevaru oslobođenja 36, a dan kasnije i u biblioteci Tehnološkog fakulteta, od devet do 15 časova.

Prijava u registar je moguća i u svim zavodima za transfuziju krvi kao i kod terenskih ekipa prilikom dobrovoljnog davanja krvi svakog radnog dana. Za učešće u ovoj humanoj akciji mogu se prijaviti svi, između 18 i 45 godina, koji ne boluju od teških hroničnih oboljenja srca, pluća i bubrega ili malignih oboljenja.

Ona podrazumeva popunjavanje formulara i davanje jedne epruvete krvi. Ukoliko dođe do podudarnosti tek tada se donosi odluka i ide se u dalju proceduru.

Matične ćelije se mogu prikupiti na dva načina, a davalac bira način na koji će to da učini. Jedan je iz periferne krvi, a drugi iz bedrene kosti. U prvom slučaju krv se uzima preko vene jedne ruke i obrađuje na mašini koja se zove separator. Zadatak separatora je da razdvoji malu količinu krvi, koja kroz njega protiče, na komponente i da izdvoji matične ćelije, dok se ostatak, preko vene druge ruke vrati davaocu. Izdvajanje iz bedrene kosti se vrši u kratotrajnoj opštoj anesteziji.

U saopštenju udruženja se naglašava da je procedura bezbedna, a da se deo matičnih ćelija koji se da brzo i nadoknadi.

- Ne možete se zaraziti krvlju prenosivim bolestima, ne postajete anemični i ne narušavate sopstveni imuni sistem – navode i ističu da je Marija mlada žena, majka dve devojčice i zdravsteni radnik koja je u operacionoj sali, na svom radnom mestu, pomagala drugima, a da je sada njoj potrebno pomoći. Ovo je jedni način da se vrati životu kakav je vodila pre nego što joj je, polovinom februara ove godine, dijagnostikovana akutna leukemija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DRŽALA JE NJEGOVU GLAVU U KRILU DOK JE UMIRAO: Lični život DŽeki Kenedi je bio obeležen tragedijama