KORISTAN SAVET STRUČNJAKA: Kako čuvati zdravlje od nadolazećih visokih temperatura, evo šta je ključno

Novosti online

06. 06. 2024. u 08:49

LEKAR Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć Ivana Stefanović poručila je danas građanima da izbegavaju najtopliji deo dana za boravak napolju i što češću rehidrataciju.

КОРИСТАН САВЕТ СТРУЧЊАКА: Како чувати здравље од надолазећих високих температура, ево шта је кључно

Foto: D. Milovanović

Ona je to rekla za Tanjug povodom najavljenih temperatura iznad 30 stepeni.

- Ključni savet je umerenost. Svi mi treba da vodimo računa o svom zdravlju, a naravno da će tropski talas i visoke temperature najviše pogoditi pacijente koje već imaju neke hronične bolesti, najčešće one sa kardiovaskularnim bolestima - rekla je Stefanović.

Prema njenim rečima u toku noći bilo je dosta poziva od onih koji boluju od astme, hronično opstruktivne bolesti pluća, jer kada su visoke temperature i vlažnost - oni teško reaguju.

- Jedini način da se odbranite od visokih temperatura jeste da srce raširi krvne sudove na periferiji i to znači da srce radi pod povećanim naporom, da treba brzo da se prilagođava, jer mora da obezbedi unutrašnju homeostazu, mora da obezbedi unutrašnju temperaturu jer ako se promeni i malo onda dolazi do teških posledica - rekla je ona.

Dodala je i da srčani bolesnici treba da izbegavaju da nose veliki teret u rukama, kao i da ne rade ništa dodatno čime bi opeteretili srce.

- Ako ste hronični pacijent, izbegavajte uzbrdice. Ostanite u najtoplijem delu dana od 11 do 17 časova kod kuće i molim vas slobodno upalite klimu ili bilo koji rashladni uređaj koji imate u kući - to je ono čega se naši najstariji sugrađani plaše, kao i vaspitačice u vrtićima da se deca ne prehlade, a vrlo je važno da budu u prijatnoj atmosferi, da im ne bude pretoplo. Nema razloga da gube elektrolite znojenjem - jedna umernost je važna - rekla je Stefanovićeva.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TENISKI POTRES: Janik Siner odlučuje da li Novak Đoković igra Vimbldon?