BATUT UPOZORIO: U ovom mestu vreme će biti opasno po zdravlje

Tanjug

07. 06. 2024. u 15:33

INSTITUT za javno zdravlje Srbije - Batut saopštio je da u narednih deset dana ne postoje uslovi za pojavu toplotnog talasa, ali su izdali upozorenje da će u nedelju i ponedeljak u određenim delovima Srbije biti potencijalno opasne vremenske pojave - koje uključuju temperature od 35 stepena.

БАТУТ УПОЗОРИО: У овом месту време ће бити опасно по здравље

Foto: Shutterstock

Jedino upozorenje za opasnu pojavu, prema tabeli objavljenoj na sajtu Batuta, odnosi se na Surčin i 10. jun, kada će temperatura biti 35 stepeni, iako su iste temperature najavljene i za Smederevsku Palanku i Ćupriju.

Potencijalno opasne pojave biće 9. i 10. juna na severu, zapadu i delu centralne Srbije, i one podrazumevaju, prema objavljenoj tabeli, temperature od 31 odnosno 32 stepena.

- Prognozirane vrednosti maksimalne dnevne temperature vazduha u kategoriji opasne pojave očekuju se 10. juna na teritoriji Beograda i 13. juna na području Nišavskog okruga, dok će u kategoriji potencijalno opasne pojave biti 9. i 10. juna na severu, zapadu i delu centralne Srbije, a zatim 12. i 13. juna u delu južne Srbije - navodi Batut.

Podsećaju da je sa aspekta zdravlja ljudi, po preporukama Svetske zdravstvene organizacije, toplotni talas pojava od najmanje tri uzastopna dana kada je maksimalna dnevna temperatura vazduha iznad definisane kritične vrednosti.

Na sajtu su objavljene očekivane maksimalne dnevne temperature vazduha po okruzima, kao i nivoi upozorenja u odnosu na te predikcije.

Potencijalno opasni vremenski uslovi - slabi izgledi za pojavu ekstremnih pojava, koje bi mogle značajnije da poremete bazičnu fiziološku ravnotežu organizma.

- U toj zoni termalnog komfora neophodne su mere prevencije, u slučaju namenskog izlaganja spoljašnjim povišenim temperaturama vazduha, visokog procenta relativne vlažnosti vazduha, smanjene brzine strujanja vazduha kao i povećanog UV zračenja zbog potencijalne opasnost od sunčanice i toplotne iscrpljenosti - navodi Batut.

Savetuje se uzimanje manjih a češćih obroka, kao i izbegavanje hrane sa visokim sadržajem proteina. Ključna je i redovna celodnevna rehidracija nevezana za subjektivni osećaj žeđi.

Odeća bi, kako dodaju, trebalo da bude od prirodnih tkanina velike poroznosti za vazduh, zbog olakšanog isparavanja znoja i uticaja ubrzanog vazdušnog strujanja u intimnoj zoni.

Opasni vremenski uslovi predstavljaju rizik po zdravlje, povećana verovatnoća za nastupanje različitih manifestacija toplotnog stresa, naročito kod dece, trudnica, starih, hronično obolelih.

Dodaju da su pod posebnim rizikom ljudi sa narušenim integritetom svih slojeva kožnog tkiva.

BONUS VIDEO: BRZA PRUGA BEOGRAD-BUDIMPEŠTA: Vodeći projekat saradnje Kine, Centralne i Istočne Evrope

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVA SITUACIJA NA EURO 2024: Dušan Tadić nije bio na treningu Srbije dan posle meča sa Engleskom, evo i zašto