MALI REČNIK SRBOFOBIJE: Globalni izlivi antisrpstva: niska mržnje duža od jednog veka

V. N.

12. 06. 2024. u 10:35

STEREOTIPI u zapadnom svetu o Srbima, nastali na pogrešnim i iskrivljenim predstavama, izborili su se za „pravo građanstva još početkom prošlog veka, kada je Austrougarska, uz obilatu pomoć Nemačke, započela propagandnu aktionost sa jednim jedinom ciljem da uveri sopstvenu i svetsku javnost kako se Srbi mogu „dovesti u red“ jedino pod vlašću „normalne evropske“ države, odnosno Austrougarske.

МАЛИ РЕЧНИК СРБОФОБИЈЕ: Глобални изливи антисрпства: ниска мржње дужа од једног века

Foto Dokumentacija “Novosti”, “Borbe” i "Vikipedija"

Izlivi  antisrpstva, započeti aneksijom Bosne i Hercegovine, u godinama koje slede, sve više će iz reginalonig prerastati u globalni fenomen i svoju eskalaciju će doživeti devedesetih godina tokom građanaskog rata i raspada Jugoslavije.

Istoričar Miloš Ković smatra da postoje tri izvora srbofobije: religijski je na prvom mestu. Srbi su, postavši prvoslavni hrišćani, vekovima sprečavali prodor vatikanskog papstva na Istok, pa je obračun sa njima u operacijama neoustaškog režima zvanim „Bljesak“ i „Oluja“ ostvarenje vekovnog sna Vatikana da se Srbi oteraju što dalje od granica papskog Zapada. U intervjuu španskom fašističkom listu „Arriba“ datom 26. maja 1943, Pavelić kaže: „Balkanski je duh imao ekspanzivnu moć koja je uspjela da prodre do granice Beča. Austro-Ugarska je imala snage da goni taj duh ka Jugoistoku... Dužnost je Hrvatske da nastavi sa ovim pritiskom na balkanske običaje dok ih ne svede u njihove prave granice“.

Drugi razlog srbofobije je rasizam, o kome Ković kaže:“Uverenje da unutar bele rase postoje viša i niža rasa ima, nažalost, vrlo duboke korene u zapadnoj Evropi. Najviša rasa unutar bele rase bili bi Germani, posle njih romanski narodi, a na najnižoj stepenici rasističke lestvice bili bi Sloveni. I to uverenje ispoveda zapadna i srednja Evropa vrlo jasno i definisano od 18. veka, a naročito u 19. i 20. veku”.

Treći razlog srbofobije je rusofobija, jer su Srbi „mali Rusi“. To ubilačko stanovište je, po Koviću, zasnovano na verskim i rasističkim predrasudama, ali i na strahu od veličine i moći Rusije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ENGLESKA ODLEPILA ZA SRBINOM: Milan Tarot raspametio Britaniju zbog EURO 2024! On je naslednik Nostradamusa!