VEKOVNI STRAH OD SRPSKOG VIRUSA: Koreni stereotipa o našem narodu kao protivniku evropskog reda

Priredio: Vladimir Dimitrijević

13. 06. 2024. u 07:00

PREDSTAVA o Srbima kao o najkrvoločnijim Balkancima krvoločnog Balkana bila je prisutna na Zapadu mnogo pre balkanskih i Prvog svetskog rata.

ВЕКОВНИ СТРАХ ОД СРПСКОГ ВИРУСА: Корени стереотипа о нашем народу као противнику европског реда

Ispod ove karikaure piše: “Ulazak pobedničkih slovenskih nosilaca kulture u Tursku”, Foto Dokumentacija “Novosti”, “Borbe” i "Vikipedija"

Istoričar dr Milan Ristović, u svojoj knjizi "Crni Petar i balkanski razbojnici", analizirajući karikature u nemačkim satiričnim časopisima od početka XX veka do kraja Prvog svetskog rata, pokazuje da su stereotipi o nama danas nastavak jučerašnjih izdvojenih i upadljivih, iskarikiranih osobina o našem narodu ". Na tim karikaturama Srbi su predstavljeni kao varvari, čijeg kralja poglavar Crkve "miropomazuje" praškom protiv vašljivosti. Srbi su pijani gosti u balkanskoj krčmi kojima su neophodni evropski žandari da ih čuvaju. Na karikaturi na kojoj je nacrtan pravoslavni sveštenik, s krstom i kandilom u rukama, kako vodi bandu razbojnika u balkanskim nošnjama, piše: "Ulazak pobedničkih slovenskih nosilaca kulture u Tursku", čime se izvrgava ruglu pobednička antiturska koalicija iz Prvog balkanskog rata. Karikaturista Brant je predstavio srpskog sveštenika kako mitraljezom "obraća Albance u pravoslavlje", ubijajući ih stotinu za pola sata. U doba albanske Golgote kralj Petar i njegova vojska crtani su kao potučeni odrpanci".

Analizirajući takav pogled na nas i naše prilike, dr Milan Ristović kaže: "Ceo Balkan je - ako je suditi po austrougarsko-nemačkoj propagandi neposredno pred izbijanje rata i u ratnim godinama - naseljen narodima čije su glavne osobine: sklonost ka mučkim ubistvima, prevrtljivost, primitivizam. Oni su kradljivci stoke, siromašnih ili nikakvih sklonosti ka čistoći i urednosti. "Anarhičan odnos" prema spoljašnjem izgledu odraz je njihovog shvatanja politike (terorizam, kraljeubistva, krivokletstvo, itd). (") Srbija je "mala, beznačajna, nepripitomljena" država, koja je "zapalila požar na celoj zemaljskoj kugli", dok je njena prestonica "leglo ubica"." Istoričar Majneke je pisao: "Mi sa užasom okrećemo glavu od prizora strahota, koje su skrivili pripadnici srpskog naroda; nemački narod nije nikad uprljao svoju nacionalnu svest delima u kojima je toliko životinjskog nasilja i toliko besramne surovosti, kao što su učinili ovi Južni Sloveni." I to je tvrdio 1915, kad su Germani u Srbiji činili neviđena zverstva"

DEVEDESETE GODINE godine XX veka i raspad bivše SFRJ doveli su do toga da su Srbi postali jedan od najoklevetanijih naroda na kugli zemaljskoj. Od političara do filmadžija svi su se nadmetali u tome ko će više pljunuti po Srbima. (Spilbergov "Mirotvorac" je snimljen da bi se pokazalo kako od srpskih "terorista" preti čak i "nuklearna opasnost".)

Evo šta su, između ostalog, govorili predstavnici "zapadne civilizacije" (kako je to pribeležio Zoran Petrović Piroćanac u svojoj knjizi "Izbrisati srpski virus"). Srbi su predstavljeni kao oni koji "kolju", "sprovode psihologiju terora", "vrše serije javnih silovanja i ponižavaju žensko stanovništvo", "sprovede užase neviđene u Evropi od 1945", "žele sve da likvidiraju", "namerno i uspešno uništavaju nacionalne biblioteke, muzeje, arhive", "narod bolestan, odavno zatrovan, zapao u opasnu paranoju", oni koji "ugrađuju pseće embrione u bosanske žene", itd. Filozof Andre Gliksman nas je optužio da imamo "divlje zarobljeničke logore"; Erik Margolis, kolumnista "Toronto stara", ustvrdio je da su "srpski nacisti dvadesetih godina XX veka, u toku kampanje etničkog čišćenja, proterali Majku Terezu i njenu porodicu" iz Skoplja, pa je ona završila u Kalkuti; Dejvid Gompert, potpredsednik RAND - korporacije, rekao je da Srbe treba zatvoriti u karantin dok virus, koji oni nose, ne bude uništen; "Lekari sveta" su tvrdili da će srpski nacionalisti "ići do kraja svojih zločina"; "zeleni", šezdesetosmaš, Danijel Kon Bendit je tražio bombardovanje Srba u Bosni; šef spoljnih poslova Nemačke Klaus Kinkel je rekao da Srbe treba baciti na kolena; Medlin Olbrajt, američki državni sekretar, nazvala je Srbe odvratnima; Ričard Holburk ih je proglasio "zločinačkim dupeglavcima"; ser Piter Justinov je rekao da je pripadnost Srba, tih "naopakih stvorenja", ljudskom rodu - "u velikom zakašnjenju"; senator Džozef Bajden je ustvrdio da su "Srbi nepismeni i degenerisani silovatelji, ubice beba, kasapi" novinarka ženevskog "Evropljanina" je smatrala da su Srbi "rasa parija, trule jabuke u buretu Evrope", a britanski general ser Majkl Rouz je 1999. podsetio da je NATO spreman da bombardovanjem "Srbe vrati u kameno doba".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (0)

DOVELI ARENU U ZAGREBU DO USIJANJA: Saša Matić i Milica Pavlović zapevali zajedno - pevač prekinuo odmor da bi gostovao na koncertu (VIDEO)