SRBI ŽELE SVOJE PREDSTAVNIKE U VLADI: Panaotović o najavi rekonstrukcije vlade Crne Gore

J. S.

09. 06. 2024. u 13:33

KAKO odmiče mesec jun i najavljena rekonstrukcija vlade Milojka Spajića tako rastu i spekulacije, ali i borba i lobiranje ko će u tu vladu ući, a ko ostati u opozicionim klupama - kaže sociolog, analitičar,publicista i direktor Kulturnog centra Novog Sada Bojan Panaotović.

СРБИ ЖЕЛЕ СВОЈЕ ПРЕДСТАВНИКЕ У ВЛАДИ: Панаотовић о најави реконструкције владе Црне Горе

Bojan Panaotović/Foto KCNS

Milan Knežević i DNP, ističe Panaotović, opravdano revoltirani odlukom Spajića da podrži rezoluciju o Srebrenici u UN ispostavili su   određene rezerve i uslove za ulazak u vladu, među kojima je na prvom mestu rezolucija o Jasenovcu koju bi trebalo da donese parlament Crne Gore. Dodaje i da valja imati na umu da bi u delikatnom i uzavrelom geopolitičkom trenutku u kome se nalaze Evropa, Balkan pa i čitava planeta, bilo od suštinskog značaja za građane Crne Gore koji se osećaju kao Srbi da imaju svoje adekvatne predstavnike u vladi.

 - Čini se da je Mandićev NSD odlučio da načini težak korak i uđe u vladu koja je zabila nož u leđa Srbiji i Srbima, imajući u vidu širu sliku, a ona pokazuje da će se za Srbe i srpske interese mnogo više učiniti iz pozicije vlasti nego iz opozicionih redova. Ipak, ulazak Mandićevog NSD-a bez DNP-a Milana Kneževića bio bi faličan i krnji. Umesto DNP-a u vladu će zasigurno ući BS, HGI i još nekoliko filijala DPS-a, čime će uticaj i glas NSD-a biti skrajnut i umanjen  -analizira Panaotović.

On smatra da valja  postaviti pitanje svim časnim ljudima i prekaljenim borcima protiv autokratije iz DNP-a -  da li je bolje da potpredsednik vlade za infrastrukturu bude Milan Knežević ili Ervin Ibrahimović? Da li će se prava Srba bolje štititi iz vlade ili van nje? Da li se objavljivanje rezultata popisa može kontrolisati iz opozicionih klupa?

Podseća i na izjavu  američke  ambasadorke  Džudi Rajzing Ranke  da je razgovor o Jasenovcu i o zločinima i genocidu koji je počinjen tamo, na mestu i u redu, čime je Spajićeva vlada dobila implicitnu poruku da se ključni međunarodni faktor neće protiviti izglasavanju iste.

 - Pre nego što DNP donese konačnu odluku, valja se podsetiti stare narodne mudrosti koja glasi: “Tri puta meri, jednom seci!“ Istorija ne pruža beskonačni broj prilika –  Srbi i građani, orijentisani na poboljšanje odnosa sa Srbijom, žele svoje predstavnike u vladi Crne Gore. Milana smo gledali kao oštrog opozicionara i jednog od najboljih retoričara u novijoj istoriji balkanskog parlamentarizma, ali sada je kucnuo čas da se za građane učine velike stvari sa pozicije vlasti -  zaključuje  Panaotović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TUGA: Preminuo osamnaestogodišnjak od koga je nacija mnogo očekivala na Olimpijskim igrama