A NA "KNJIŽEVNOSTI" SAMO JEDAN PISAC: Akademici odlučili o kome će glasati na izbornoj skupštini, na spisku 33 imena

Lj. Begenišić

11. 06. 2024. u 11:15

Na izbornoj skupštini Srpske akademije nauka i umetnosti, koja se održava 7. novembra, akademici će glasati za 33 kandidata.

А НА КЊИЖЕВНОСТИ САМО ЈЕДАН ПИСАЦ: Академици одлучили о коме ће гласати на изборној скупштини, на списку 33 имена

fot: Z.Jovanović

To je rezultat glasanja na svih osam odeljenja SANU na kojima su akademici dvotrećinskom većinom dali podršku određenim ličnostima i tako napravili izbor među brojnim predlozima koji su pristigli u akademiju otkako je počeo izborni proces. Među 33 predložena kandidata čak je 13 žena, što na prethodnim izborima nije bio slučaj.

Ali među damama koje su "dogurale" do izborne skupštine nije Marina Abramović, koju je na Odeljenje umetnosti na početku predložio vajar Mrđan Bajić. Taj predlog izazvao je veliku polemiku u javnosti, a rasprava se vodila oko toga da li je performans uopšte umetnost i da li tako kontroverzna ličnost kao što je Marina Abramović treba da bude član SANU. Ova umetnica, dakle, nije dobila podršku akademika, ali sa ovog odeljenja dalje idu reditelj Želimir Žilnik, književnica i rediteljka Vida Ognjenović, kompozitorka Aleksandra Vrebalov i arhitekta Dejan Miljković.

Foto: N. Fifić

Milena Marković

Kada je reč o Odeljenju za jezik i književnost, zanimljivo je da su prošle tri dame, dok niko od predstavnika jačeg pola nije dobio potrebnu podršku kolega akademika. Tako će se na skupštini u novembru glasati o književnici Mileni Marković koju su, inače, predložili akademici Matija Bećković, Ljubomir Simović i Dušan Kovačević. Osim nje, prošle su i teoretičarka književnosti Gorana Raičević, i lingvista Marta Bjeletić.

 

Kontroverza

Naši sagovornici iz SANU kažu da je kontroverzno i glasanje na Odeljenju društvenih nauka koje sada ima osam članova. Od predložene 33 ličnosti, podršku je dobilo njih petoro i to: sociolog Slobodan Antonić, ekonomista Milojko Arsić, filozof Boris Milosavljević, demograf Mirjana Rašević i psiholog Snežana Smederevac.

Kako su "Novosti" ranije pisale, ako se ovako nastavi, Odeljenje za jezik i književnost moglo bi da ostane bez - književnika, jer osim Milene Marković, podršku nije dobio nijedan od predloženih književnika, a među njima su bili Milisav Savić, Miroslav Maksimović, Vladan Matijević, Zoran Živković, Dragan Stanić (Ivan Negrišorac), Slobodan Vladušić i Mihajlo Pantić.

Na Odeljenju medicinskih nauka, koje je trenutno i najbrojnije, prošli su profesori doktori Lazar Davidović, Branko Beleslin, Gordana Kocić i Milan Nedeljković.

Na Odeljenju istorijskih nauka najviše glasova dobio je Petar Krestić, sin akademika Vasilija Krestića, i uz njega idu dalje Vesna Bikić, Igor Borozan, Aleksandar Rastović, Bojana Krsmanović i Ivan Jordović.

Na Odeljenju matematike, fizike i geonauka prošli su Mirjana Ivanović, Magdalena Đorđević, Antun Balaž, Stevo Stević, Veljko Milutinović i Dejan Prelević.

Odeljenje tehničkih nauka podržalo je četvoro kandidata - Vesnu Mišković Stanković, Branka Kolundžiju, Branka Matovića i Miroslava Dramićanina.

A na Odeljenju hemijskih i bioloških nauka akademici su podržali samo jednog naučnika i to Igora Paštija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ JE TENISKI ZLIKOVAC: Iznenađujuće reči DŽona Mekinroa, ovo je rekao o Nadalu i Federeru