NEUTRALNOST ZNAČI STABILNOST: Istoričar Karanović o vojnoj nepristrasnosti Srbije (VIDEO)

J. S.

11. 06. 2024. u 12:59

SAM termin vojne neutralnosti u Srbiji skorijeg je datuma, ali to ne znači da u modernoj istoriji Srbije od 1804. godine pa sve do danas, srpska država ili jugoslovenska ( u kojoj je srpski narod egzstirao u protekla dva veka) nije poznavala istorijske prilike povodom kojih su njihove političke elite proglašavale političku ili češće vojnu neutralnost.-kaže istoričar Ognjen Karanović

НЕУТРАЛНОСТ ЗНАЧИ СТАБИЛНОСТ: Историчар Карановић о војној непристрасности Србије (ВИДЕО)

Ognjen Karanović /Foto KCNS

-Pozicija vojne neutralnosti za zemlju poput Srbije, sa njenim ograničenim političkim, vojnim, ekonomskim i demografskim kapacitetima, pruža mogućnost za ostvarivanje visokog stepena političke stabilnosti.To,  sa druge strane, omogućava ekonomski napredak i jačanje vojnih potencijala kako bi ta spoljnopolitička pozicija otvorila mogućnost da država postigne cilj odvraćanja potencijalnih opasnosti za zemlju - ističe Karanović.

Poseban akcenat Karanović je stavio na značaj vojne neutralnosti u savremenom trenutku u okolnostima postojanja dva globalna rata, onog u Ukrajini i na Bliskom istorku, koji prete da prerastu u svetski sukob  u punom kapacitetu.

 -Srbija politikom vojne neutralnosti pre svega pokušava da očuva svoj teritorijalni integritet i suverenitet na celokupnoj svojoj teritoriji i da zaštiti srpske nacionalne interese u regionu, a sa druge strane i da srpski narod i državu Srbiju zaštiti od mogućnosti ulaska u te globalne političke turbulencije i oružane konflikte - zaključio je Karanović.

Predavanje istoričara Ognjena Karanovića u „Vojna neutralnost Srbije  – korak do balkanske Švajcarske”  može se  pogledati  na Jutjub kanalu KCNS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Kako se raj na zemlji PRETVORIO U PRAVI PAKAO