PROGNOZIRA SE OPASNA VREMENSKA POJAVA, BUDITE VEOMA OPREZNI: RHMZ ne gasi alarme, na snazi novo upozorenje, sve počinje od ovog datuma

Милица Шкорић
Milica Škorić

12. 06. 2024. u 07:47

U ČETIRI regiona Srbije od 16. juna očekuje se pojava toplotnog talasa, koji bi trebalo da traje najmanje pet dana, najnovije je upozorenje Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ). Po mapi, koja je jutros objavljena, topli talas očekuje se u Bačkoj, Banatu, Istočnoj Srbiji i na Kosovu i Metohiji.

ПРОГНОЗИРА СЕ ОПАСНА ВРЕМЕНСКА ПОЈАВА, БУДИТЕ ВЕОМА ОПРЕЗНИ: РХМЗ не гаси аларме, на снази ново упозорење, све почиње од овог датума

Foto: Tanjug

Ovi krajevi Srbije označeni su crvenom bojom, dok je ostatak Srbije zelen i u njemu nema upozorenja.

"Prognozira se veoma opasna vremenska pojava, budite veoma obazrivi"

Crveno upozorenje, kako se navodi na sajtu RHMZ-a, znači da se očekuje topli talas u trajanju od najmanje 5 uzastopnih dana.

- S obzirom na intenzitet i vreme trajanja, prognozira se veoma opasna vremenska pojava. Budite veoma obazrivi i pratite zvanična saopštenja o vremenu i prognozi vremena - navodi se u upozorenju RHMZ-a.

Upozorenja za topli talas RHMZ izdaje u periodu od 1. aprila do 31. oktobra. Kriterijum za topli talas jeste dnevni maksimum temperature vazduha znatno iznad normalne vrednosti, što znači veoma toplo i ekstremno toplo, za posmatrani dan u periodu od 1. aprila do 31. oktobra, objašnjeno je na sajtu RHMZ-a.

Upozorenje za područje Srbije na grmljavinske nepogode

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) rano jutros izdao je dva upozorenja.

- Do četvrtka se očekuje veoma nestabilno vreme sa intenzivnijim pljuskovima sa grmljavinom, jakim i olujnim vetrom u zoni pljuska i lokalnom pojavom grada. Tačnu lokaciju stvaranja, premeštanja i jačine samih nepogoda je unapred teško odrediti. Za veći deo zemlje izdat je narandžasti stepen upozorenja. Crveni (najviši) danas je izdat za istočnu Srbiju, a sutra i za jugoistočnu. Za konkretne lokacije izdavaćemo hitna upozorenja jedan do dva časa unapred - stoji u upozorenju RHMZ-a.

Upozorenje za Beograd

- Danas i sutra na teritoriji Beograda nestabilno sa pljuskovima i grmljavinom, koji u pojedinim delovima mogu biti intenzivniji sa pojavom grada i jakim i olujnim vetrom u zoni pljuska - upozorio je RHMZ.

BONUS VIDEO: Pitali smo Beograđane kako se rashlađuju tokom vrelih letnjih dana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVA SITUACIJA NA EURO 2024: Dušan Tadić nije bio na treningu Srbije dan posle meča sa Engleskom, evo i zašto