SVE VEĆI IZAZOVI U PROIZVODNJI KAFE, OD KLIMATSKIH PROMENA, LANACA SNABDEVANJA I RATOVA: Da li će omiljeni napitak poskupeti?

Promo

15. 06. 2024. u 10:00

Sve veći izazovi u proizvodnji kafe, od klimatskih promena, lanaca snabdevanja i ratova.

СВЕ ВЕЋИ ИЗАЗОВИ У ПРОИЗВОДЊИ КАФЕ, ОД КЛИМАТСКИХ ПРОМЕНА, ЛАНАЦА СНАБДЕВАЊА И РАТОВА: Да ли ће омиљени напитак поскупети?

Foto: Promo

Proizvođače kafe poslednje dve godine zadesile su mnoge nepovoljne okolnosti, zbog kojih zrno kafe sa plantaža u Vijetnamu ili Brazilu sve teže stiže u našu zemlju.

Da bi se to desilo, kafa najpre mora preći veliki put, na kom u poslednje vreme ima dosta prepreka.

Neke su savladive, za druge se ulaže više napora, a dosta je i izazova za koje ima sve manje rešenja. Sve zajedno ostavlja vidljive posledice na tržištu kafe u svetu i utiče na skok cene. Mada tržište u Srbiji trenutno odoleva, pitanje je koliko će još uspeti da se odupre nečemu što sada izgleda neminovno, a to je praćenje primera iz ostatka sveta kada je poskupljenje u pitanju.

Svaki drugi model za proizvođače kafe, na duže staze, deluje neodrživo. Iako se dovijaju na različite načine, proizvođači ne odstupaju od kvaliteta kafe, kao glavnog postulata u poslovanju. Međutim, da bi se taj model održao, potrebno je ispratiti sve promene koje se dešavaju na globalu, a one, govoreći u brojkama glase ovako: od kraja 2023. godine, cena kafe arabika skočila je za oko 40 odsto na globalu, dok je kod robuste povećanje još značajnije i iznosi čak 60 procenata.

Klimatske promene, oružani sukobi, prekinut lanac snabdevanja, nedostatak

radne snage, rast troškova energije - glavni su uzroci zbog kojih se na tržištu kafe podigla prava oluja. Suše, koje već dve godine za redom pogađaju Vijetnam, najvećeg proizvođača robuste, značajno su smanjile prinose i narušile ravnotežu
ponude i potražnje, zbog čega je robusta po prvi put u istoriji nadmašila cenu
arabike. Brazil se, s druge strane, kao najveći proizvođač arabike suočava sa jakim kišama, koje oštećuju useve i smanjuju proizvodnju. U ovakvim vremenskim neprilikama, čini se da je sve manje vremena za proizvođače da čuvajući stare cene sačuvaju i svoje proizvodne pogone.

Mada deluje da su klimatske promene podigle najveću buru, jednak tas na vagi nosi i pandemija KOVID-19, koja je još tada, 2020. godine otvorila vrata mnogobrojnim izazovima, čije posledice osećamo i danas. Sama pandemija značajno je poremetila globalne lance snabdevanja, što je dovelo do sporijih isporuka i povećanih troškova transporta i to su faktori koji su još tada direktno uticali na porast cena kafe.

Uprkos svemu navedenom, domaći proizvođači uspevali su da se izbore i

zadrže stare cene kafe. Da li, ipak, u narednom periodu možemo očekivati da
će se globalni trendovi odraziti i na domaće tržište, čineći kafu skupljim zadovoljstvom za potrošače u Srbiji? Verovatno ćemo saznati u nedeljama pred
nama.

Zbog Huta brodovi oko Afrike

NA KOVID-19 nadovezali su se sve češći oružani sukobi i konflikti širom sveta, koji su dodatno zakomplikovali logistiku i prevoz, kako kafe, tako i pratećih elemenata neophodnih za pakovanje i kompletnu proizvodnju. Napadi Huta na teretne brodove u

Crvenom moru primoravaju brodove da koriste alternativne rute, i
usmeravaju ih na obilazak oko Afrike i Rta Dobre Nade, umesto direktnog
prolaska kroz Suecki kanal. Time je tranzitno vreme brodova iz Azije ka Evropi sa 30 dana produženo na 90. Jasna računica kaže da su troškovi samo
prevoza sirove kafe minimum tri puta veći.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EURO 2024: Albanci su potpuno šokirani, orlovi imaju razlog za slavlje i razlog za tugu!