NAKON PAKLENOG LETA EVO KAKVA NAS JESEN ČEKA: RHMZ objavio količinu padavina i temperature - Iznenadiće nas oktobar

Милица Шкорић
Milica Škorić

17. 06. 2024. u 16:03

U SRBIJU ove nedelje stiže novi toplotni talas, koji nam donosi maksimalne dnevne temperature do čak 38 stepeni Celzijusa u hladu, dok se ni noću od srede temperatura neće spuštati ispod 20 stepeni.

НАКОН ПАКЛЕНОГ ЛЕТА ЕВО КАКВА НАС ЈЕСЕН ЧЕКА: РХМЗ објавио количину падавина и температуре - Изненадиће нас октобар

Foto: D. Milovanović

Prema najavi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), u našoj zemlji će danas biti promenljivo oblačno s dužim sunčevim intervalima, a u zapadnim, centralnim i južnim predelima uz lokalni razvoj oblačnosti i s kratkotrajnom kišom ili pljuskom s grmljavinom. Vetar će biti slab, severni i severozapadni, s najnižom temperaturom od 15 do 20 stepeni, a najviša će biti od 30 do 33 stepena Celzijusa.

Inače RHMZ je objavio i sezonsku prognozu do novembra.

Septembar će u većem delu Srbije biti topliji i prosečno vlažan, a u Centralnioj, Južnoj i Jugozapadnoj Srbiji topliji i suvlji septembar. Nastavak kasnog leta možemo da očekujemo u prvoj polovini septembra.

- Srednja minimalna temperatura vazduha u septembru biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1,0 ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost septembarske srednje minimalne temperature vazduha oko 14,3 ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u septembru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1,4 ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom septembra biće oko 24,6ºS - navodi se na sajtu RHMZ-a i dodaje:

- U većem delu Srbije mesečna suma padavina tokom septembra zadržavaće se u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko 3 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek, a u Centralnoj, Južnoj i Jugozapadnoj Srbiji biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima za 5 mm do 10 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini septembarska suma padavina iznosiće oko 49 mm.

Oktobar će, prema sezonskoj prognozi, biti prosečno topao i prosečno vlažan. Miholjsko leto.

- Srednja minimalna temperatura vazduha u oktobru biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za 0,5 ºS do 1,0 ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost oktobarske srednje minimalne temperature vazduha oko 9,6 ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u oktobru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za 0,5 ºS do 1,0 ºS u odnosu na višegodišnji. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom oktobra biće oko 18,3 ºS.

- Mesečna suma padavina tokom oktobra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 5 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini oktobarska suma padavina iznosiće oko 50 mm.

Novembar - Prosečno topao i prosečno vlažan

- Srednja minimalna temperatura vazduha u novembru zadržavaće se u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0,1 ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost novembarske srednje minimalne temperature vazduha oko 4,4 ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u novembru biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0,1 ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom novembra biće oko 11,0 ºS. U celoj Srbiji mesečna suma padavina tokom novembra zadržavaće se u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko 3 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini novembarska suma padavina iznosiće oko 46 mm.

BONUS VIDEO: Stravično nevreme u Beogradu - Munje paraju nebo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DVA PROROČANSTVA KOJA SU JOJ OBELEŽILA ŽIVOT: Oba su se ostvarila, a kada se seti jednog uvek se rasplače