VAŽNO UPOZORENJE ZA SVE GRAĐANE: "Vrebaju" opasni vremenski uslovi, evo kako da se zaštitite

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

19. 06. 2024. u 08:15

INSTITUT za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" izdao je upozorenje zbog visokih temperatura koje se očekuju narednih dana.

ВАЖНО УПОЗОРЕЊЕ ЗА СВЕ ГРАЂАНЕ: Вребају опасни временски услови, ево како да се заштитите

Foto: D.Milovanović

U periodu od 19. do 22. juna, prema vremenskoj prognozi, postoje uslovi za pojavu opasnih i veoma opasnih vremenskih uslova, što može nepovoljno da utiče na zdravlje ljudi, zbog čega su neophodne posebne mere.

Opasni vremenski uslovi

Kod opasnih vremenskih uslova postoji povećana verovatnoća za nastupanje različitih manifestacija toplotnog stresa, naročito kod osetljivih grupa kao što su: mala deca, trudnice, stari, hronično oboleli pacijenti. Pod posebnim rizikom su i osobe sa narušenim integritetom svih slojeva kožnog tkiva, tj. opekotinama.

- Da bi se takvo teško vreme lakše podnelo, preporučuje se da se pije dosta tečnosti, da se jede lagana hrana bogata vitaminima i da se ne preteruje sa fizičkim aktivnostima - rekla je za b92.net doktorka Tanja Mitrović.

Doktorka Mitrović ističe da je sve veći broj ljudi koji tokom letnjih meseci dožive sunčanicu ili toplotni udar.

- Kada se to desi, infuzija je nezaobilazna - ističe doktorka.

Tokom opasnih vremenskih uslova Batut savetuje sledeće mere:

- Odeća bi trebalo da je napravljena od laganih letnjih materijala svetle boje, a čija struktura dopušta propustljivost vazduha i omogućava uspešnije odavanje toplote

- Redovna rehidracija u toku celog dana, nevezano za stepen fizičke aktivnosti ili osećaj žeđi
- Ukoliko se radi o starijoj populaciji ili nezaposlenima, sve teže kućne poslove trebalo bi obavljati u hladnijoj polovini dana (jutro, veče).
- Bez preke potrebe ne bi trebalo napuštati dobro klimatizovan zatvoreni prostor
- Ukoliko je to neizbežno, obezbediti redovnu rehidraciju u toku boravka na toplom
- Posebnu pažnju treba obratiti na održavanje lične higijene, zatim na higijenske uslove u toku pranja voća i povrća kao i na samu pripremu hrane, jer u uslovima kada je organizmu neophodno besprekorno funkcionisanje sistema termoregulacije, svaka dehidracija, nastala kao posledica alimentarne intoksikacije praćene dijarejom, dodatno bi komplikovala zdravstveno stanje osobe koja je pretrpela bilo koje od navedenih kliničkih manifestacija toplotnog stresa

FOTO: Tanjug/AP

Veoma opasni vremenski uslovi

Veoma opasni vremenski uslovi mogu da dovedu do nastupanja težih stanja poput toplotnog osipa, toplotnog edema, toplotne sinkope, toplotnih grčeva, toplotnog iscrpljenja i toplotnog udara.

Tokom ovih uslova Batut savetuje sledeće mere:

- Često menjanje čiste i suve odeće

- Smanjenje intenziteta fizičke aktivnosti ili skraćenje vremena izloženosti dejstvu povišene ambijentalne temperature
- Redovni unos tečnosti (1 čaša vode/20 min) u ustaljenom ritmu, bez obzira na eventualno odsustvo osećaja žeđi
- Pojava toplotnih edema gornjih i donjih ekstremiteta prevenira se regularno obavljenom aklimatizacijom na uslove povišene spoljne temperature vazduha (promena klimatskih zona).

Nisu problem samo visoke temperature

Temperature će dostizati i do 40 stepeni Celzijusa, a pored toga će i vrednosti UV indeksa biti vrlo visoke.

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je na pojačan nivo zračenja. Kako navode na svom sajtu, od srede se očekuje da će UV indeks biti "u crvenom", odnosno vrlo visok.

Kada su vrednosti ultraljubičastog indeksa devet i deset, treba izbegavati boravak na suncu tokom najtoplijih sati, obavezno nositi majicu, šešir i kožu zaštititi odgovarajućim preparatima.

Indeks od 11 i više je ekstremno visok i označava se ljubičastom bojom. Kada je na snazi, treba izbegavati izlaganje suncu od deset sati pre podne do 16 časova.

Ukoliko je to nemoguće, obavezne su sunčane naočare, zaštitni faktor i kapa.

Na svaku pojavu konfuznosti, nesvestice, izrazito tople i suve kože potražiti hitnu lekarsku pomoć.

Foto: D.Milovanović

U narednih deset dana postoje uslovi za pojavu toplotnog talasa u periodu od 19. do 22. juna na teritoriji Severnobačkog, Južnobačkog, Severnobanatskog, Srednjobanatskog, Južnobanatskog, Braničevskog, Pomoravskog i Borskog okruga, a potencijalno i na teritoriji Grada Beograda, Zapadnobačkog, Sremskog, Mačvanskog, Kolubarskog, Podunavskog, Raškog, Moravičkog, Rasinskog, Jablaničkog i Nišavskog okruga.

Prognozirane vrednosti maksimalne dnevne temperature vazduha će biti u kategoriji veoma opasne pojave na teritoriji Južnobačkog, Severnobanatskog i Srednjobanatskog okruga 21. juna, a u kategoriji opasne pojave u delovim severne, zapadne i centralne Srbije u periodu od 19. do 21. juna.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZGAZIO GA JE! Šešelj najavio veliku političku promenu