NOVA PRAVILA ZA VOZAČE ELEKTRIČNIH TROTINETA: Kazne će ići i do 140.000 dinara

Novosti online

19. 06. 2024. u 09:31

POMOĆNIK načelnika Uprave saobraćajne policije pukovnik Vladan Nikolić naglasio je da vozači lakih električnih vozila, odnosno trotineta, u svako doba dana moraju da nose reflektujući prsluk i zakopčanu zaštitnu biciklističku kacigu.

НОВА ПРАВИЛА ЗА ВОЗАЧЕ ЕЛЕКТРИЧНИХ ТРОТИНЕТА: Казне ће ићи и до 140.000 динара

Foto: P. Mitić

Istakao je da ovi vozači spadaju u ranjivu kategoriju učesnika u saobraćaju i da je poseban razlog za uvođenje ovih propisa upravo njihova bezbednost.

- Zakonska je obaveza i još važnije može da zaštiti. Osim kacige, njihova uočljivost je propisana na odgovarajući način – kada se kreću kolovozom, uključujući biciklističku traku, oni moraju, u svako doba dana, da nose reflektujući prsluk, a kada se kreću biciklističkom stazom i pešačko–biciklističkom stazom, onda samo u uslovima smanjene vidljivosti. Tada to ne mora biti ceo prsluk, može biti i neka reflektujuća materija na njemu - rekao je Nikolić za Tanjug.

Kazne za prekršaje koje počine vozači lakih električnih vozila mogu iznositi i od 120.000-140.000 i taj najveći iznos, objasnio je Nikolić, jeste u slučajevima kada se kreću na auto-putu, a posebno kada tom prilikom na trotinetu voze i dete.

- To je najteži prekršaj, svakako kao ravnopravni učesnici u saobraćaju prepoznato je i ako počine nasilničku vožnju, uzrokuju saobraćajnu nezgodu u kojoj je neko povređen, povrede nekoga. Prepoznato je ako učine nešto što ima obeležje krivičnog dela. Oni su potpuno ravnopravni učesnici u saobraćaju, sa određenim karakteristikama i određenim specifičnostima, ali snose odgovornost kao i svi drugi učesnici u saobraćaju - objasnio je Nikolić.

Kada je reč o testiranju vozača na prisustvo alkohola i/ili psihoaktivnih supstanci u organizmu, čemu podležu i vozači trotineta, Nikolić je rekao da saobraćajna policija na godišnjem nivou zbog nedozvoljene količine alkohola iz saobraćaja isključi između 50.000 i 60.000 vozača.

- Mnogo manje zbog prisustva psihoaktivnih supstanci, ali tu se stvari ubrzano menjaju – manje takvih prekršaja smo otkrivali zbog toga što je tehnologija otkrivanja takvih prekršaja bila drugačija. Sada imamo i neke brze testove - rekao je Nikolić.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZGAZIO GA JE! Šešelj najavio veliku političku promenu