SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O NOVOJ ZARAZI KOJA SE POJAVILA: Oglasio se "Batut" - Ima li razloga za strah među građanima Srbije?

Novosti online

23. 06. 2024. u 15:29

INFEKCIJA legionelom može izazvati različite simptome koji se kreću od manje temperature, groznice, malaksalosti, pa sve do upale pluća, a najugroženije su osobe sa oslabljenim imunitetom posebno ležeći pacijenti koji boluju od hroničnih bolesti, rekla je danas direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović.

СВЕ ШТО ТРЕБА ДА ЗНАТЕ О НОВОЈ ЗАРАЗИ КОЈА СЕ ПОЈАВИЛА: Огласио се Батут - Има ли разлога за страх међу грађанима Србије?

Foto: EPA

Povodom infekcije legionelom u Hrvatskoj od koje je u zagrebačkoj bolnici preminulo troje ljudi, Jovanović je za Tanjug pojasnila da je u pitanju bakterijska bolest koja se prenosi inhalacijom - odnosno udisajem, a da je poznata i po nazivu legionarska bolest.

- Jedna manifestacija može biti lakšeg karaktera, sa slabim simptomima groznice, malaksalosti i podseća na mali grip. Traje tri do pet dana i ona se zove pontijačna groznica - rekla je Jovanović.

Kako se manifestuje i leči?

Jovanović naglašava da se legionela može manifestovati i u drugoj formi u vidu upale pluća i to najčešće kod osoba oslabljenog imuniteta.

- Obaveza zdravstvenih radnika je da postave sumnju na legionarsku bolest i kada se postavi ta sumnja, određenim testovima se potvrđuje da li je kod pacijenta ona prisutna ili ne - rekla je Jovanović.

Ona ističe da je lečenje jednostavno i da se kod infekcije legionelom primenjuje antibiotska terapija.

Foto Tanjug

Ko je najugroženiji?

Direktorka Batuta dodaje da su posebno ugrožene osobe čiji je imunitet jako oslabljen, poput ležećih pacijenata koji su izloženi posledicama hroničnih bolesti i upozorava da kod njih infekcija legionelom može dovesti i do smrtnog ishoda.

- U Hrvatskoj su to bila lica sa stanjem ciroza jetre, leukemijom i transplantacijom organa. U slučajevima u kojima je organizam oslabljen i podložan infekcijama, tada stanje može biti i smrtonosno, zato što se infekcija ne prepozna odmah i zato što je imunski odgovor kod tih osoba slabiji - rekla je Jovanović.

Koja je prevencija?

Ona naglašava da su preventivne mere koje zdravstvene ustanove primenjuju od posebnog značaja, ali napominje da je jako važno da se i na individualnom nivou svako od nas pridržava zaštitnih higijensko-epidemioloških mera.

Dodaje da se bakterija legionele najčešće može naći u vodovodnim cevima i to onim starijim koje se dugo nisu menjale i koje su zarđale, ali se može se javiti i ukoliko je došlo do zastoja u vodosnabdevanju nezavisno od starosti vodovodnih sistema.

- Tamo gde je voda ustajala, gde je temperature između 20 i 50 stepeni su odlične sredine za razvoj i razmnožavanje legionele - rekla je Jovanović.

Direktorka Batuta ističe da je legionela učestalija tokom letnjih meseci, ali da ju je moguće registrovati tokom čitave godine.

Foto Pixabay free images

Kada je u pitanju prevencija bolesti Jovanović ističe da je važno pre svega obratiti pažnju da sisteme za vodosnabdevanje, adekvatno ih održavati i primeniti sve mere dezinfekcije, posebno kada su u pitanju rezervoari sa vodom.

- Takođe, kada su u pitanju sistemi klimatizacija, posebno centralni sistemi važno je vršiti redovnu zamenu filtera i dezinfekciju - navela je Jovanović.

Ima li razloga za strah?

Direktorka Batuta kaže da građani ne treba da strahuju zbog infekcije legionelom, ali dodaje da treba da postoji obazrivost posebno prilikom održavanja i korišćena spa centara, turskih kupatila, đakuzi kada, naročito na početku letnje sezone.

- Infekcija legionelom se ne javlja masovno, ali se može javiti usled neadekvatne higijenske kontrole i primene ovih mera koje su obavezne kada je u pitanju snabdevanje vodom, kontrola temperature tople. Ona treba da bude veća od 50 stepeni jer ne prija legioneli i ona propada u takvim uslovima ili manja od 20 stepeni jer se legionela u takvim uslovima ne razmnožava", navodi Jovanović.

Jovanović dodaje da se zdravstvene ustanove, posebno bolnice u kojima se leče ležeći pacijenti pridržavaju tzv. pravilnika o postupanju koji je definisala Komisija za bolničke infekcije svake zdravstvene ustanove.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Kako se raj na zemlji PRETVORIO U PRAVI PAKAO