ĐEDOVIĆ HANDANOVIĆ: Usled nevremena sve ekipe u pripravnosti, u toku otklanjanje prekida

Novosti online

02. 07. 2024. u 12:27

MINISTARKA rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović rekla je danas, gostujući na televiziji „Hepi“, da su usled jakog nevremena sve ekipe širom zemlje u stanju pripravnosti i da otklanjaju prekide u snabdevanju električnom energijom.

ЂЕДОВИЋ ХАНДАНОВИЋ: Услед невремена све екипе у приправности, у току отклањање прекида

Foto: Ministarstvo

- Situacija sa snabdevanjem u Beogradu se stabilizovala. Tokom noći došlo je do prekida pošto je trafostanica kod Bogoslovije pogođena jakim nevremenom, ali je brzo uspostavljeno snabdevanje iz alternativnih pravaca. Jutros je najkritičnije u području Banata, ali su sve ekipe i dispečerski centri u pripravnosti i intervenisaće čim nevreme prođe. Svedoci smo da u poslednje vreme tokom letnjih meseci imamo vremenske nepogode koje utiču na snabdevanje, ali i da imamo povećanju potrošnju. Kada temperature prelaze 30 stepeni, potrošnja je veća za 30 do 40 odsto i približava se potrošnji tokom zime - rekla je ona.

Đedović Handanović je naglasila da je neophodno da se nastavi sa ulaganjima u jačanje i modernizaciju distributivne mreže koja su istorijski najveća do sada.

- Ponosna sam što smo za kratko vreme obnovili više od 2.500 kilometara niskonaponske mreže, zamenili više od 730 transformatora i ugradili više od 320.000 pametnih brojila. Radimo i na automatizaciji i digitalizaciji kako bismo smanjili gubitke i osigurali stabilnije snabdevanje - rekla je ministarka.

Kada je u pitanju kolaps elektroenergetskog sistema koji se nedavno dogodio u regionu, ministarka je istakla da Srbija osnažuje interkonekcije sa susedima koje omogućavaju stabilnije snabdevanje u takvim situacijama. Ministarka je istakla da je Vlada prošle godine usvojila plan razvoja energetske infrastrukture do 2030. godine prema kojem su predviđena ulaganja od 15 milijardi evra u energetski sektor.

- Potrebe za električnom energijom rastu, zbog čega treba da povećamo proizvodne, distributivne i prenosne kapacitete - rekla je Đedović Handanović.

Đedović Handanović je govoreći o energetskoj tranziciji istakla da su za nju neophodne kritične mineralne sirovine, među kojima je i litijum i da je licemerno što su na protest protiv Rio Tinta u Loznici pozivali upravo oni koji su svoju zemlju dobrovoljno prodali kompaniji.

- Milan Petković, otac Nebojše Petkovića koji je lider u navodnoj odbrani Jadra, uzeo je ogroman novac i prodao svoje imanje. Dobrovoljno su prodali imanje, a onda organizovali protest protiv kompanije kojoj su imanje prodali. Njegova supruga pokušala je na jednoj televiziji da se pozove na bolest svekra i svekrve kako bi opravdala kupoprodajni ugovor sa ovom kompanijom, navodeći da su bili dementni, dok je ugovor overen kod notara. Vređa svoju porodicu po medijima zarad sopstvenih interesa, a onda se prikazuje kao bastion nekakve borbe. Takođe, Zlatko Kokanović želeo je da proda zemlju kompaniji, ali nije uspeo jer u tom području nije bilo potrebe za otkupom. U papirima jasno možemo da vidimo da je Kokanović potpisao saglasnost, zajedno sa svojim bratom Zvonkom, za prodaju imanja. Kako su ti pregovori propali, s obzirom na to da rudnik nije planiran na delu gde braća Kokanović imaju posed, Zlatko je krenuo u opozicionu borbu. Ista situacija kao i sa Aleksandrom Jovanovićem Ćutom koji je nije uspeo da sagradi mini hidroelektranu pa je postao njihov najveći protivnik - rekla je ministarka.

Ministarka je rekla da je jedini cilj protesta borba protiv aktuelne vlasti, kao i da je to građanima sad postalo jasno. 

- Nažalost, nije u pitanju nikakva borba za bolju životnu sredinu, već samo protiv vlasti. Ljudi razumeju kakvu šansu za razvoj imamo, a koliko imaju poverenja u ljude koji su na čelu države pokazali su i na lokalnim i na parlamentarnim izborima - navela je ona.

Đedović Handanović je navela da će sve zemlje bogate kritičnim mineralnim sirovinama iskoristiti svoja prirodna bogatstva. 

- Sigurna sam da ni jedna zemlja poput Nemačke, Češke, Velike Britanije, Portugala, Čilea i Argentine neće propustiti šansu da iskoriste prirodne potencijale kojim raspolažu, a naročito evropske zemlje. Mi možemo da se pohvalimo da imamo čak 17 odsto svih rezervi litijuma u Evropi, dok bismo zahvaljujući zaokruženom lancu vrednosti dali doprinos BDP-u od čak 18 odsto. Treba da budemo mudri, da iskoristimo svoju poziciju i nastavimo da se razvijamo uz poštovanje svih najviših evropskih i međunarodnih standarda zaštite životne sredine i rudarstva, da dođemo do najboljih tehničkih rešenja koja će zaštititi okolinu - rekla je Đedović Handanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPROBAJTE IKEA KREATIV: Uz pomoć veštačke inteligencije i 3D tehnologije kreirajte svoj idealni životni prostor